Op zoek naar kadastraleGemeentecode's per gemeente

In een search applicatie die zowel BRK percelen als BAG panden en verblijfsobjecten raadpleegt zou ik graag een lijst van kadastraleGemeentecode’s willen hebben voor een specifieke kadastraleGemeentenaam.

Heeft iemand een idee of dit per BRK (of ander) API opvraagbaar is?

De data zit in de BRK-DKK dataset en wordt ook teruggeven bij ieder perceel in de BRK-DKK API, echter is er nu geen ingang om op basis van de kadastraleGemeentenaam de kadastraleGemeentecodes op te vragen. Als je iets meer zou willen toelichten over het doel van deze bevraging dan kunnen wij daarna even kijken of we deze bevraging mogelijk kunnen maken.

Er is behoefte om als voorbeeld alle kadastraleGemeentecodes in Amsterdam at te zoeken. Het BRK Percelen wordt ge-indexeerd op: kadastraleGemeentecode, sectie en perceelnummer maar niet op kadastraleGemeentenaam. Als ik enkel op Amsterdam wil zoeken wordt het gehele BRK doorzocht en moet ik zelf selecteren. Dat kost veel te veel tijd en resulteert ook vaak in timeouts. Als oplossing vanuit het kadaster zou een extra index op kadastraleGemeentenaam gezet kunnen worden. Dit heeft mijn voorkeur. Kan dit niet dan moet ik zelf de sequence ASD02, ASD03 … ASD43 genereren die dan als kadastraleGemeentecode in de Percelen index gebruikt kan worden. Uiteindelijk willen we dus snel gemeentebreed zoeken. Zoals gezegd liefst met een toegevoegde index.

Dank voor je toelichting. Begrijp ik het dan goed dat jullie de BRK-DKK API (https://brk.basisregistraties.overheid.nl/api/v1) gebruiken om voor hele gemeenten alle percelen op te halen? En dat je graag een endpoint wilt die dat makkelijker maakt?

Klopt. Soms voor één gemeente, soms voor meerdere gemeenten en soms binnen een aantal kadastraleGemeentecodes afhankelijk van gebruikersbehoefte. De queries zijn een compositie van filters die positives dan wel negatives opleveren. De filters met analytisch/historisch meeste negatives worden als eerste toegepast om de zoekruimte zo vroeg mogelijk te reduceren.

Momenteel wordt kadastraleGemeentenaam als param ingevuld maar aangezien dat geen index is worden alle percelen vanuit het BRK aangeleverd ongeacht de gemeentenaam.

Zou het voor jullie dan in eerste instantie ook al voldoende zijn als we op het https://brk.basisregistraties.overheid.nl/api/v1/percelen endpoint een filter toevoegen op de kadastraleGemeentenaam? Dat filter is er nu namelijk niet, je kunt nu alleen maar filteren op kadastaleGemeentecode. En als je geen filter meegeeft krijg je inderdaad alle percelen uit de BRK-DKK.

Ja, graag! Dat zou ons helpen. Daar zouden we al heel blij van worden :slight_smile:

Als dat de use-case is, is de download API van de kadastralekaart dan niet een effectiever koppelvlak? Waarmee je met de …/full/custom een gehele gemeenten (of meerder) in 1x kan downloaden?

https://downloads.pdok.nl/kadastralekaart/api/v4_0/ui/

https://downloads.pdok.nl/kadastralekaart/viewer/

We ontwikkelen een private search faciliteit voor JSON APIs in de meest algemene zin. Eén van onze klanten wil dat toepassen op Kadaster data. Andere klanten passen dat in andere zakelijke domeinen geheel anders toe. Alle query configuratie en interfacing moet in-search plaats vinden middels APIs.

Als het een “search facilitiet” betreft (overheen gelezen…), is dan de locatieserver niet afdoende?

bijvoorbeeld:
https://geodata.nationaalgeoregister.nl/locatieserver/v3/suggest?q=Amsterdam&rows=5&fq=type:perceel&fl=kadastrale_gemeentecode&facet=on&facet.field=kadastrale_gemeentecode

Wat volgens mij… alle unieke kadastraleGemeenteCodes van Amsterdam teruggeeft…

Hierin hebben we tevens de koppeling tussen BRK-BAG

https://www.pdok.nl/restful-api/-/article/pdok-locatieserver

Ja, hier zou ik ook mee uit de voeten kunnen. De numerieke code die naast b.v. ASD02 staat is dat de interne codering? Een filter op kadastraleGemeentenaam is natuurlijk éénvoudiger en lijkt mij intuïtief nuttig en voor de hand liggen. Maar, dat is natuurlijk aan het Kadaster. Bedankt!

Dat is de count(*) volgens mij van het aantal objecten met deze kadastraleGemeenteCode

Het filter op kadastraleGemeentenaam in de BRK-DKK API zijn we inmiddels mee bezig, we verwachten de gewijzigde API vandag nog beschikbaar te maken.

Wouw, dat is rapido :slight_smile:

Staat een nieuwe versie van de BRK-DKK API live met kadastraleGemeentenaam filter op zowel de /percelen als /percelen/_zoek endpoints.

Even op Amersfoort uitgetest. In totaal 40803 objecten met 8 parallelle streaming threads vanuit een gedateerde MacBook Pro via Ziggo naar de BRK …

{“kadastraleGemeentenaam”:“Amersfoort”}
Started by john at 2020-07-08 09:02:43 UTC as 8 threads and completed in 2 min 19 sec.

{“kadastraleGemeentecode”:“AMF00”}
Started by john at 2020-07-08 08:58:01 UTC as 8 threads and completed in 2 min 31 sec.

Ziet er goed uit … bedankt!!!

Graag gedaan!