Ja, deze gaat met 6 maanden uit productie.
Nee & ja, het verschil zit hem voornamelijk in de onderliggende ‘bron’ TIFs.
Zoals jullie hebben kunnen lezen zijn er nieuwe AHN3 url’s
We hebben een compleet nieuwe AHN3 stack op Azure gezet, inclusief de +/-5TB aan data die dit betreft. Er zijn op dit moment dus 2x AHN3 omgevingen (de nieuwe: service.pdok.nl en ouwe: geodata.nationaalgeoregister.n). Gezien alle infra en storage wilde we graag de ouwe omgeving afstoten omdat dit veel kost. Het idee was dat we het ouwe interne verkeer naar de nieuwe omgeving konden proxyen en dus voor een periode van 6 maanden het ouwe verkeer op deze manier nog te faciliteren. (maar helaas )
Dit kwam dus doordat we het verkeer proxyen naar de nieuwe omgeving (wat we dus nu terugdraaien)
We blijven de komende 6 maanden nog het ouwe verkeer routeren naar de ouwe interne omgeving. (we hadden deze nog niet weggegooid, voor dit geval…)
let wel op dat de nieuwe AHN3 service op bovenstaande punten dus gaat “afwijken”
Deze afwijkingen komen o.a. door verschillende verbetering in hoe de TIFs worden opgebouwd.
- doordat we nu gebruik maken van Cloud Optimized GeoTIFF (cogeo.org) zijn o.a. de overviews anders dan de ouwe AHN3 bron tifs (dit zijn trouwens niet de AHN3 kaartbladen die men kan downloaden)
- en hoe ze worden gecomprimeerd (626kb → 412kb)
Misschien ook goed om te vermelden is, m.b.t. de motivatie voor deze nieuwe setup op Azure is dat we daarmee een significant snellere (en schaalbare) WCS kunnen neer zetten door gebruik te maken van COG i.c.m. blobstorage.