Data BRK API verouderd

De BRK API lijkt gebruik te maken van een verouderde dataset. Zie bijvoorbeeld HTN04 I 2166 en nabijgelegen percelen. De laatste mutatie voor dit voorbeeldperceel is van 21-06-2017, echter geeft de API geen resultaten terug:

https://brk.basisregistraties.overheid.nl/api/v1/percelen?kadastraleGemeentecode=HTN04&sectie=I&perceelnummer=2166

Terwijl uit meerdere bronnen blijkt dat deze percelen weldegelijk bestaan:
https://perceelloep.nl/Schalkwijk/HTN04/I/2166

De BRK API is een van onze oudste APIs. Hij is ruim twee jaar geleden opgezet met een dataset die op dat moment actueel was. Sindsdien is de dataset niet bijgewerkt. De constatering dat de dataset verouderd is, is dus geheel correct.

Het up-to-date brengen van de dataset en het dagelijks bijwerken ervan staat al vrij lang op de planning. Mogelijk kan @jasperroes iets meer vertellen over de verwachte realisatie.

De realisatie van een dagelijkse update van de Digitale Kadastrale Kaart dataset voor de REST API gaat naar verwachting in de 2e helft van dit jaar opgepakt worden.

Wij hebben zojuist een koppeling gemaakt met de BRK API en hadden steeds onverklaarbare gevallen die niet konden worden opgehaald. Via dit forum komen we er nu achter dat de data al jaren niet is bijgehouden…

Als dit een mislukt project is kunnen jullie hem beter offline halen. Dat had ons een hoop tijd gescheeld.

Overigens begrijpen we nu dat gemeenten zelf BRK API’s hebben of aan het bouwen zijn.

Het klopt dat de data achter deze API nog verouderd is, we zijn echter op dit moment bezig met een migratie van de BRK API’s (en nog een aantal anderen) en daarna zal de data 1x per maand worden bijgewerkt. Naar verwachting is de data over uiterlijk een maand bijgewerkt en zal deze daarna elke maand bijgewerkt worden.

Hoi Jasper, dank voor je reactie. Fijn dat jullie hem gaan updaten. Zou je een seintje kunnen geven op dit forum als hij is bijgewerkt? Of is er een andere pagina waar ‘laatste data update’ staat / komt te staan.

Hoi @svdschootbrugge,

Wijzigingen/updates/het uit productie nemen/enz… van services worden hier op dit forum gedeeld via nieuws berichten zoals bijvoorbeeld:

Dus dit soort topics kan je in de gaten houden. Tevens worden dit soort nieuws ook via https://www.pdok.nl/ kenbaar gemaakt.

Om m.b.t. deze discussie iets scherper te krijgen (verwarring te voorkomen/verwachtingsmanagement) wordt deze BRK API geupdate of komt er een nieuwe BRK API (nieuwe URL, nieuw datamodel, enz… )
Misschien goed dat @jasperroes of @RobinTopper dit kan bevestigen/ontkrachten.

Voorlopig worden er nog geen inhoudelijke wijzigingen in de API doorgevoerd, alleen de data zal eens per maand bijgewerkt gaan worden.

1 like

Hoi @RobinTopper prima. Wij wachten met smart op de vernieuwde data. Is er al een indicatie?

Wij werken hoofdzakelijk voor Gemeenten welke hun vastgoed (bijv. erfpachten) koppelen aan de geometrie van de BRK. De locatieserver hebben we ook al geprobeerd (omdat die wel actueel is) maar die blijkt helaas niet nauwkeurig genoeg. Sommige gemeenten hebben zelf een BRK API die wel actueel is zoals de Gemeente Amsterdam: https://api.data.amsterdam.nl/brk/

We zijn in de afrondende fase van de migratie. Zou in de komende weken klaar moeten zijn. Hou het forum in de gaten, er komt een melding (waarschijnlijk in een nieuw topic) zodra de data bijgewerkt is.

Wij zijn inmiddels overgestapt naar het bevragen van de BRK WFS, deze wordt dagelijks geupdatet. Nadeel is dat er geen historische gegevens inzitten maar het is in ieder geval betrouwbaar.

https://geodata.nationaalgeoregister.nl/kadastralekaart/wfs/v4_0?service=WFS&version=2.0&request=GetCapabilities

Mochten er nog vragen, opmerkingen, en/of problemen zijn met de BRK-DKK REST API, kunnen deze gemeld worden in bovenstaande topic.

1 like