Hallo allen. Ik zoek een Open Source methode om het volgende te bereiken:
- Webmap met een basemap
- Projectie anders dan WGS84
- Een of meerdere vector-kaartlagen, bij voorkeur gebaseerd op een Shapefile of QGIS Geopackage
- Pop-ups bij de vector features, met daarin dynamische content gebaseerd op de achterliggende Shapefile Attribute Table.
- optioneel: commercieel gebruik toegestaan binnen de diverse licenties.
Ik heb ervaring met de ESRI Flex Viewer en de ESRI Web App Builder, maar zoek nu een Open Source alternatief. Open Mapserver 4 Windows en Leaflet lijken me goede opties, maar wellicht zie ik andere opties over 't hoofd.
Ik ben een grote fan van en gebruik (voor mijzelf, mijn eigen projecten) een backend met PHP en MySQL (bij een hostingprovider) en Openlayers, Openstreetmap, Openrouteservice en nog wat dingetjes.
Ik gebruik veel PDOK-data (EPSG:28992), maar ook GPS gegevens (EPSG:4326), en OSM (EPSG:3875 ff uit m’n hoofd - kan er naast zitten ). Verschillende projecties, ook bij elkaar, zijn geen probleem.
feature informatie bij selectie, bij hoveren, als label vanuit vector info, WMSGetFeatureInfo requests, allemaal geen probleem.
Het ligt er een beetje aan wat je wil: ik huur een webserver (waar apache, php en mysql al voor mij geinstalleerd zijn), maar als je die zelf wil inrichten zijn inderdaad Mapserver of GeoServer goede opties. Ze zijn niet echt nodig. Ik ben nu bijvoorbeeld aan 't spelen met mijn eigen vector tiles, daar is een open source php projectje voor. Krijg de vector tiles nog niet echt gepubliceerd in RD, maar dat komt nog wel (ik maak zelf de vector tiles aan met FME home use licentie).
En dit is allemaal voor m’n eigen hobbyisme (zei daar iemand geo-geek? klopt…)
1 like
OpenLayers, Openstreetmap en Openrouteservice zijn dus programma’s die je lokaal hebt geinstalleerd en waarin je je content creeert, en bij een hostingprovider heb je een server met PHP en MySQL gehuurd. Begrijp ik je zo goed?
Niet helemaal. Openlayers is een javascript bibliotheek waarmee je webkaarten kunt maken: https://openlayers.org/
Die bibliotheek gebruik ik om op mijn website een kaart te kunnen publiceren. Ik heb daarvan inderdaad wel een lokale kopie op mijn eigen website gezet, maar dat hoeft in principe niet: je kunt rechtstreeks linken naar de laatste versie.
Openstreetmap is open source kaartmateriaal: https://www.openstreetmap.org
dat gebruik ik veel voor zaken buiten Nederland als ondergrondkaart, maar ook binnen nederland gebruik ik het wel veel (omdat het ook best mooie kaarten zijn).
https://openrouteservice.org/ is een service waarmee je mondiaal kunt geocoderen, routes laten berekenen en zo nog wat functionaliteiten. Deze service roep ik aan vanuit javascript, om zo een route van A naar B te laten berekenen, en met Openlayers toon ik die route dan op een kaart (meestal Openstreetmap, omdat daar ook mee gerekend word door ORS).
EN dan huur ik inderdaad bij een hostingprovider een website met alles d’r op en d’r aan. Ga ik hier niet naar toe linken, dan krijg ik veel te veel traffic en dat wil ik niet (is voor eigen gebruik), maar denk aan een PDOK Viewer - zoiets.
Ik snap 't nog niet helemaal. Wat voor programma gebruik je (of zou je aanbevelen) voor de opmaak en opbouw van mijn kaartmateriaal?
Stel dat ik punten in een webmap wil weergeven, met verschillende symbolen en/of kleuren voor verschillende categorieen, in welk pakket kan ik dat configureren?
Aha, nu begrijp ik je vraag wat beter. Dat programmeer ik zelf in javascript (Openlayers). Dat is dus geen programma of applicatie. Als je op zoek bent naar een user-interface om zoiets te doen, dan kan ik je niet heel veel verder helpen vrees ik. QGis is een desktop applicatie, en gebruik ik ook veel, maar maakt geen webapps of zo. Er is geloof ik iets als QGis Server, misschien dat dat iets is, maar dat ken ik verder niet.
https://nlmaps.nl/ of https://kaart.pdok.nl/ zitten meer in de richting van wat je zoekt denk ik, maar zijn m.i. wel erg beperkt.
hoi, alweer even geleden, maar ik heb ondertussen vorderingen gemaakt met Leaflet. Zie voorbeelden hieronder: https://hansroelofsen.wur.nl/maps/provs/ en https://hansroelofsen.wur.nl/maps/vgr/.
2 likes
Kijk, dat ziet er goed uit! Dat effect bij de veiligheidregio’s, waar de polygoon volledig doorzichtig word bij een mouseover, ziet er mooi uit, da’s een techniek die ik wil onthouden
Ik ken leaflet verder zelf niet, maar er zijn volgens mij voldoende kenners hier (ik zie het veel gebruikt worden in NL), dus voor vragen kun je hier altijd wel terecht.
Succes!