PDOK lanceert de BRT TOP10NL in OGC API’s als demo

Vandaag lanceert PDOK samen met de BRT de TOP10NL in OGC API’s (Vectortiles en Features) als demo.

Wij willen jullie oproepen om deze demo te testen en ons feedback te sturen via dit topic. Deze demo is de door ons voorgestelde implementatie, die wij graag per eind september 2024 naar productie willen brengen. Daarna gaat deze URL uit de lucht.

Gebruik deze informatie niet voor productiesystemen maar wacht de formele lancering daarvoor af!

De toegepaste OGC API standaard

Deze realisatie is volledig conform de OGC API standaard gerealiseerd. Dit zorgt ervoor dat de BRT TOP10NL in OGC API’s zich voorspelbaar en eenduidig gedraagd. Voor deze dataset zijn de OGC API Features en OGC API Tiles en Styles (Vectortiles) gerealiseerd. De specificaties die gehanteerd zijn kan je via de conformance inzien.

De OGC API’s leunen op de wereldwijde standaard voor RESTful API’s. Hierdoor zijn de bij PDOK gerealiseerde OGC API’s breed inzetbaar en kan je zonder geo-kennis of specifieke applicaties gebruik maken van deze informatie om data te bevragen of te visualiseren.

Wat kan je met de BRT TOP10NL Features (OGC API) in deze demo?

Met de BRT TOP10NL Features (OGC API) hebben wij de specificaties van part 1 en part 2 gerealiseerd. De OpenAPI specificatie beschrijft de eigenschappen van de data die de API als input accepteert en als output teruggeeft. De OGC API Features is uiteindelijk de vervanger van de WFS.

De OGC API Features zijn een bevragingsservice en een uitbreiding op de bestaande downloadfunctionaliteit. We stellen de data in diverse projecties en in de formaten HTML en (GEO)JSON(FG) beschikbaar. Alle actuele objecten zijn per geometrietype in diverse collections opgenomen. Het is mogelijk om via een bounding box (BBOX) een selectiegebied op te geven om de gewenste actuele informatie te bevragen. De omvang van de bevraging is in te stellen. Maximaal worden er per bevraging 1000 objecten teruggegeven waarmee je kunt pagineren. Het is ook mogelijk om op een lokaal-ID uit de BRT te filteren.

Wat kan je met de BRT TOP10NL Vectortiles (OGC API) in deze demo?

Met de BRT TOP10NL OGC API Tiles en Styles (Vectortiles) kan je zelf visualisaties maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Om die reden vind je binnen deze Vectortiles veel informatie van BRT-objecten. De huidige realisatie bevat van de BRT TOP10NL alle actuele objecten in 3 verschillende projecties (RD, Webmercator en ETRS89) voor de RD zoomlevels 9, 10 en 11.

Het gemaakte resultaat kan je integreren in toepassingen zoals viewers en applicaties. Voor een vliegende start is er voor de BRT TOP10NL een Style beschikbaar gesteld die de huidige visualisatie benadert en uiteraard ook naar eigen inzichten kan worden gewijzigd. Het is ook mogelijk om de Tiles zonder de Styles te gebruiken en volledig zelf een visualisatie te maken.


BRT zonder en met styling

Waar kan je de BRT TOP10NL (OGC API) demo vinden?

De BRT TOP10NL OGC API’s zijn direct te vinden door naar de BRT landingspagina te navigeren. Hier zie je in één oogopslag alle relevante productinformatie. Om de OGC API’s direct te gebruiken is de Open API Specificatie hier te bevragen.

Er heeft nog geen formele publicatie plaatsgevonden, daardoor vind je nog niets via de PDOK website, de PDOK viewer of via het Nationaal Georegister.

Toekomstige ambitie

PDOK werkt continu aan verbetering van het platform en de kwaliteit van de geleverde services en API’s. Behalve om voor de BGT, de BAG, de Bestuurlijke Gebieden, de BRT TOP10NL en De Kadastrale Kaart OGC API’s beschikbaar te stellen, heeft PDOK ook de ambitie om de OGC API’s voor alle data-aanbieders mogelijk te maken. Hiervoor zal het platform voldoende geautomatiseerd moeten zijn en daarbij voldoen aan de gestelde performance- en kwaliteitscriteria. Ook ontwikkelingen van de resterende OGC API specificaties zijn onderdeel van toekomstige ambitie.

Deel je je ervaringen met de BRT TOP10NL in OGC API’s via dit Geoforum-topic?

Wij kunnen alle feedback goed gebruiken!

14 likes

Het is ervaringen met, niet over.

done

2 likes

Ziet er goed uit! De bounding box moest ik even voor puzzelen, misschien is dat een idee om nog wat uitgebreider te documenteren (met een voorbeeldquery). Anyway, uiteindelijk werkt dit:

https://api.pdok.nl/brt/top10nl/ogc/v1-demo/collections/hoogte_punt/items?bbox=5.96,51.90,6.19,52.12&limit=1000

Waarom is er trouwens gekozen voor WGS84? Is dat OGC?

2 likes

De default waarde voor de CRSen, waaronder bbox-crs is inderdaad WGS84 volgens de OGC standaard. Het is mogelijk om (bijvoorbeeld) een RD bbox-crs op te geven. In HTML format is dat dan (zodat je kan zien dat/hoe de BBOXes overeenkomen):

jouw bbox (met default crs en bbox-crs): https://api.pdok.nl/brt/top10nl/ogc/v1-demo/collections/hoogte_punt/items?bbox=5.96,51.90,6.19,52.12&limit=1000&f=html

die met crs en bbox-crs: https://api.pdok.nl/brt/top10nl/ogc/v1-demo/collections/hoogte_punt/items?bbox=194422.5754,434765.4448,209981.2427,459390.9602&crs=http://www.opengis.net/def/crs/EPSG/0/28992&f=html&limit=1000&bbox-crs=http://www.opengis.net/def/crs/EPSG/0/28992

2 likes

Helder, bedankt!

2 likes

Onderstaande afbeelding toont wat ik te zien krijg wanneer ik de BRT vector tiles laad in QGIS. Alleen de ‘eiland’-vlakken worden getoond. Verder ook alle lijn- en puntgeometrie.
Zou dit hetzelfde probleem zijn met de ‘winding order’ van de polygonen, zoals eerder met de BGT en BAG-vectortiles?
Zie: https://geoforum.nl/t/bgt-vectortiles-in-qgis-zijn-niet-meer-compleet/9731/12

2 likes

Dit lijkt inderdaad een verkeerde winding-order. De BGT en BAG vector tiles worden dagelijks gegenereerd, dus het probleem is daar meteen hersteld. De TOP10NL wordt niet dagelijks bijgewerkt, het is ons ontschoten hiervoor ook opnieuw tiles te genereren. Dit gaan we nu direct alsnog doen. We posten een update zodra dit proces is afgerond.

Dank voor de melding en excuses voor het ongemak.

NB: op de tiles pagina https://api.pdok.nl/brt/top10nl/ogc/v1-demo/tiles (voor BGT https://api.pdok.nl/lv/bgt/ogc/v1/tiles) is de exacte datum van bijwerken te vinden.

6 likes

De TOP10NL vector tiles zijn opnieuw gegenereerd, de winding-order zou nu goed moeten zijn.

NB: in mijn vorige post wees ik naar de datum vermeld op de tiles pagina. Deze is - in dit specifieke geval - niet gewijzigd omdat de brondata niet veranderd is, de tegels zijn alleen opnieuw gegenereerd obv dezelfde data. Binnenkort worden er overigens weer nieuwe tiles gegenereerd obv nieuwe/verse TOP10NL data (automatisch proces).

2 likes

Het ziet er nu stukken beter uit. Fijn dat het is opgelost.

6 likes

We zien bij dit topic vrij weinig opmerkingen of verbeterpunten uit de community. Als er nog meer feedback is dan hopen we die snel te ontvangen om een en ander nog voor de lancering van de definitieve versie aan te kunnen passen.

Zijn jullie echt allemaal heel tevreden?

1 like

Ik zie in de styling nog wel iets vreemds bij ‘Basaltblokken, steenglooiing terrein_vlak’ en ‘droogvallend waterdeel_vlak’. In QGIS zie ik daar vreemde rasterarceringen staan. Dezelfde symbolen zijn ook te zien in de legenda, die via de landingspagina is te vinden.

afbeelding

afbeelding

afbeelding

Ik zie de symbolen ook terug in het bijbehorende spritebestand.

afbeelding

Als dit vergelijk met de visualisatie van de TOP10NL-WMTS, dan komen de basaltblokken redelijk overeen, maar de lichtgrijze achtergrond ontbreekt. En er zit wat ruimte tussen de symbolen.
Het patroon voor het droogvallend waterdeel mist de blauwe achtergrond. Misschien kan dit nog worden aangepast?

2 likes

Bij het NDW (Nationaal Dataportaal Wegverkeer) hebben we de wens meer gebruik te gaan maken van BRT-gebaseerde achtergrondkaarten op het moment dat deze als vectortiles in productie gaan. Nu gebruiken we in veel applicaties OSM-vectortiles. Zijn er plannen om de verschillende stijlen van de BRT-A rastertiles ook beschikbaar te maken voor deze vectortiles? We hebben nu een enkele applicatie die de BRT-A Grijs rastertiles gebruikt en zouden deze weergave ook voor de vectortiles willen gebruiken.

2 likes

komen we op terug!

Hallo @basduineveld_ndw,
Het ontsluiten van de BRT Achtergrondkaart met Vector Tiles staat ook op het programma.
We verwachten hier samen met PDOK vanaf begin 2025 aan te gaan werken.

1 like

Beste Bas,
Ja dat is de bedoeling. Vooralsnog zijn er vanuit PDOK alleen nog vectoren in tiles geserveerd en nog geen rasterdata. PDOK heeft de opdracht gekregen om de BRTA ook beschikbaar te gaan stellen maar qua planning is deze doorgeschoven naar volgend jaar. Er zal voorafgaand nog wat onderzoek moeten plaatsvinden alvorens deze te kunnen aanbieden.

1 like