Vertaalslag gegevens kadaster naar adres

Van het kadaster is er een objectenlijst aangevraagd, nu wil ik deze gegevens koppelen aan de gegevens die bekend zijn in de organisatie. Via dit forum kwam ik al een paar vragen tegen m.b.t. het koppelen van het kadastrale objectindentificatienummer (leuk scrabble woord) en adres.
Termen als QGIS, PDOK, BAG, API’s vliegen mij om de oren. Nu ben ik pas begonnen met het zetten van de eerste stapjes in Python dus nog niet heel technisch onderlegd.
Is er geen open dataset te verkrijgen van alle objecten in Amsterdam? Waar ook gegevens als adres, kadastrale aanduiding en kadastrale obejctidentificatienummer te vinden zijn?
Via een site als perceelloep probeer ik al iets verder te komen maar ook hier kom ik niet altijd verder mee.
Is het heel moeilijk (voor een leek zoals ik) om te werken met QGIS?

Er is zoveel informatie te vinden dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

Is er iemand die mij een beetje op weg kan helpen? Het liefst nog in ‘Jip & Janneke’ taal. :wink:

Alvast bedankt.

Dat klopt, deze gegevens (adres, kadastrale informatie) zitten in verschillende basisregistraties. M.a.w er is geen ‘officiele’ dataset waarin alles zit.

M.b.t. de bomen, als “beginner” zouden je eerste stappen(/doelen) de volgende kunnen zijn:

  • verzamelen data:
  • spatial matchen
    • eerste stap is dan te bepalen (met spatial functies als ST_WITHIN, ST_INTERSECT, enz…) welke BAG objecten in welke percelen vallen. (disclaimer: voor 99% van de data zal dit recht toe recht aan zijn, naar er zijn genoeg uitzonderingen :smiley: ← dit is vaak dan ook de stap waar mensen de meeste tijd mee kwijt zijn, die laatste paar %)

Dit lijkt mij voor nu “voldoende” om mee te beginnen en te kijken of daaruit specifiekere vragen komen die mogelijk iets directer te beantwoorden zijn.

Je noemt nadrukkelijk Amsterdam. Kijk dan zeker ook eens op https://data.amsterdam.nl/

Je gebruikt verschillende keren de term ‘object’. Mijn vraag is dan ogenblikkelijk: Wat versta je precies onder ‘object’? Wat definieert in jouw context een ‘object’? Een Kadastraal perceel? Of datzelfde perceel inclusief de bebouwing er op? Alle adressen er bij? Misschien zijn de WOZ objecten dan iets voor je, maar die zijn niet makkelijk vrij te verkrijgen. Mijn tweede vraag zou overigens direct zijn: waar heb je het voor nodig? Misschien is er al een dataset (inderdaad bij de gemeente Amsterdam zelf wellicht, of bij de Provincie NH) die voldoet aan wat je nodig hebt.

Voor de rest zou ik beginnen met een beetje beter bekend te raken met QGis. QGis kent een plugin (extra stukje applicatie als het ware, dat je achteraf kunt installeren) die speciaal bedoeld is om relatief eenvoudig gebruik te kunnen maken van alles wat PDOK biedt. 1 van de dingen die daar onder valt, is de locatieserver: als je die een vraag stelt over een adres, krijg je als antwoord allereli extra informatie over dat adres zoals provincie, waterschap, gemeente, maar ook kadastraal perceel.

Ik moet toegeven dat het wat lastig is om in een forum als dit alle basisprincipes in Jip&Janneke taal te omschrijven, je bent toch heel gauw geneigd om dingen als vanzelfsprekend aan te nemen als je zelf al veel te lang in het wereldje rondloopt :slight_smile:

Dank je wel Geomancer, dat is zeker een nuttige link.

Dank je wel voor je reactie en ja onder object versta ik een kadastraal perceel en in principe met de bebouwing erop maar het kan ook zijn dat dit nog een stuk grond is. Voor mijn werk ben ik bezig met een controle op alle vastgoed welke bekend zijn in de organisatie en dit uit te zetten tegen de gegevens verkregen van het Kadaster waarbij die gegevens van het Kadaster leidend zijn.
Het is soms nog best een uitdaging om die gegevens met elkaar te koppelen zeker als de gegevens vanuit het Kadaster geen adres bevat. Het zou fijn zijn als er een soort bronbestand is op te vragen zodat ik dan de gegevens van zowel het Kadaster als de gegevens uit de organisatie daarmee kan koppelen.

Het lijkt erop dat ik naast Python/pandas ook QGIS moet gaan leren :wink: . Ik ga eens verder stoeien.

OK, da’s helder. Gaat het daarbij ook om eigendom en dergelijke? Want dan gaan de zakelijke rechten die op een perceel rusten een grote rol spelen. En dan word het wel een stukje ingewikkelder…

Het hangt er grotendeels vanaf welke gegevens dat zijn, in welk formaat, en het datamodel. Het basisprincipe is wel dat al die gegevens een locatie, een ligging, een plek op de kaart hebben, en dus kun je ze over elkaar heen leggen. Op die manier heb je dan een koppeling, en dat is waar bijvoorbeeld QGis om de hoek komt kijken. Visueel zie je dan al direct welk adres of welke adressen dan op een bepaald perceel liggen, en in welk pand die adressen vallen. Als “de organisatie” al gegevens heeft, kun je die daar ook weer overheen leggen (mits die gegevens ook een locatie hebben op een of andere manier).

De bronnen voor adressen, gebouwen en percelen zijn de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), en de Basis Registratie Kadaster (BRK). De BAG is vrij te raadplegen, downloaden en anderszins te gebruiken, de BRK is dat gedeeltelijk (alleen de kaart - de zakelijke rechten niet). Zoals ik al zei, zonder meer te weten wat je precies hebt is eigenlijk alleen de locatie een koppel-mogelijkheid. Afhankelijk van de beschikbare tools en kennis zou je de PDOK locatieserver kunnen gebruiken, die geeft bij een adres een of meerdere betrokken perceelnummer mee terug, als je over dat adres de detail-informatie over opvraagt. Alleen gaat dat per adres, dus dat is niet iets wat je eenvoudig kan downloaden.

Maar zonder meer te weten over de verschillende gegevenssets die je al hebt, is het erg lastig om je verder te helpen. En het lijkt er op dat de WOZ objecten een hele goede databron voor je zouden zijn, wellicht kun je aan Amsterdam vragen of ze die kunnen, willen en mogen leveren. Van wat je tot dusver beschreven hebt, ben je daarmee al een enorm eind op weg. Maar daar zitten op meerdere plekken nogal wat haken en ogen aan, dus of dat een oplossing is weet ik niet.

Om eenvoudig te geocoderen zonder een GIS pakket nodig te hebben is er een spreadsheet in Excel beschibkaar, waarmee je kunt Geocoderen.
Het spreadsheet benadert de Locatieserver van PDOK.
Er is een tabblad om mbv Postcode Hnr de coordinaten op te halen en een tabblad om obv kadastrale nr de coordinaten te vinden.
De locatieserver bevat zowel de BAG als de BRK en je kunt ook via het Pc6Hnr ook de onderliggende kadastrale perceel opvragen.
Je kunt downloaden via de link:
Download PDOK Geocoder v 2.3.2 - 2021.xlsx
Zie ook documentatie in het spreadsheet

@jbaltussen
Leuk idee!

Is bekend dat in de Adres Geocoder in de velden adresseerbaarobject_id en nummeraanduiding_id2 de voorloopnullen verdwijnen?

De eerste voorbeeld-regel (postcode 3818LH en huisnummer 10) geeft 307010000456182 resp. 307200000456181, maar dit zou 0307010000456182 resp. 0307200000456181 moeten zijn.

Dank voor terugkoppeling, had dit niet gezien. Excel is altijd goed in het verminken van velden.
Ik ga dit herstellen.

Ooh dit zou wel eens mijn oplossing kunnen zijn Jeroen. Wat een mooi bestand. Ik ga gelijk even inloggen en kijken. En dat probleem met die voorloopnullen is zo op te lossen.

Ik heb een nieuwe versie gemaakt van de PDOK Geocoder in Excel, waarbij de voorloopnullen blijven staan voor BAG-id’s in de velden adresseerbaarobject_id en nummeraanduiding_id2.
Download PDOK Geocoder in Excel versie 2.3.2 20-8-2021

Kan het zijn dat de nieuwe excel versie niet te openen is? Ik krijg tenminste een foutmelding.

Dit topic is 180 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.