Waarom bevatten percelen vaak de oude, niet actuele gemeentenaam?

Voor het geocoderen van besluiten bieden wij aanleveraars (gemeentes, waterschappen, provincies) de mogelijkheid aan om op de kaart specifieke percelen te kunnen selecteren. Dit is een dienst om officiele bekendmakingen te kunnen publiceren via ons DRP platform en publiek te maken op https://www.officielebekendmakingen.nl/.

Een van de tpics is, dat we via een zelf ontwikkelde KaartModule, gebruik maken van de PDOK locatieserver en dan specifiek de gegevens van de percelen. Nu constateren we, dat de kadastrale gemeentenaam, die opgenomen is bij de gegevens van een perceel, niet de actuele gemeentenaam bevat.

Bv: het Perceel Ambt-Delden (DDN01) E 5735. De kadastrale gemeentenaam bevat “Ambt-Delden”, maar dat is niet de actuele gemeentenaam. Want dat is nu gemeente Hof van Twente. Deze casus staat niet op zichzelf, het is consistent niet actueel.

Vraag: is er een reden, waarom de kadastrale gemeentenaam niet actueel worden gehouden? En hoe zouden we eenvoudig wel achter de actuele gemeentenaam kunnen komen. Is er een API, die ons dit kan bieden?

mvg

Arnold Dekker
Productowner KaartModule (https://kaarten-demo.overheid.nl/)

Deel van je antwoord is hier al te vinden.

Jawel, maar bevat de actuele Kadastrale Gemeente. En die is niet gelijk aan de burgerlijke gemeente. Een perceel in de Woonplaats Den Oever heeft Kadastrale gemeente Wieringen, en ligt in de burgerlijke gemeente Hollands Kroon. In de tijd dat het Kadaster werd opgezet, is uitgegaan van de toenmalige gemeenten en/of woonplaatsen, die zijn verdeeld in secties, en die secties weer in percelen. Daar komt de unieke perceels-identificatie vandaan van Kadastrale gemeente-sectie-nummer.

Als je dat nu gelijk zou moeten gaan trekken aan gemeentenamen of woonplaatsnamen, dan moet je zo verschrikkelijk veel percelen gaan hernummeren, dat is vrijwel niet te doen, gezien de enorme impact die het heeft op heel veel processen die hun basis op een of andere manier in kadastrale percelen vinden.
Ga bijvoorbeeld maar eens in EIndhoven kijken, de kadastrale gemeente Eindhoven bevat eigenlijk alleen het centrum van de huidige stad EIndhoven.

Da’s nogal simpel: via de Bestuurlijke Gebieden WFS.

Eerlijk gezegd ben ik wel een beetje verbaasd: dit lijkt mij redelijk algemene kennis als je met Kadastrale percelen werkt. Maar misschien ben ik bevooroordeeld omdat ik dit tijdens mijn opleiding heb geleerd :slight_smile:

1 like

https://imgs.xkcd.com/comics/average_familiarity_2x.png is ook hier weer van toepassing @sbjager :wink:

3 likes

Dit topic is 180 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.