403 Forbidden op https://www.ruimtelijkeplannen.nl/plannenservice/plannen

Queries op https://www.ruimtelijkeplannen.nl/plannenservice/plannen zoals https://www.ruimtelijkeplannen.nl/plannenservice/plannen/xy/48934.17728716784/399921.8710176638 geven sinds kort 403 Forbidden response.

Is deze API uitgefaseerd of is er sprake van een tijdelijke verstoring?

Vriendelijke groet, MArco

Ik zat hier (niet heel toevallig) ook net naar te kijken! Is het result type misschien veranderd?

De zoekfunctie in de viewer werkt namelijk nog wel

Ik zie niet zo goed hoe een result type een rol speelt in een GET request.

De plannenservice is geen officieel ondersteunde service, om deze reden is er ook nooit iets over gemeld en is er ook geen beschrijving aanwezig. Recent is duidelijk geworden dat deze door anderen gebruikt wordt, intentie is altijd geweest dat deze alleen door de viewer van Ruimtelijkeplannen.nl gebruikt wordt. Aangezien externe gebruikers een groot aantal verkeerde aanroepen hadden gebruikt ondervond de viewer van RPnl hier veel hinder van en was deze regelmatig onbereikbaar. Om dit tegen te gaan hebben wij maatregelen getroffen. Omdat het geen officieel ondersteunde service is is hierover niet gecommuniceerd. Dit verklaart ook waarom de plannenservice niet meer bevraagd kan worden.
Echter er is een alternatief welke ook toekomstvast*) is, namelijk de API van de overbruggingsfunctie van Informatiehuis Ruimte als onderdeel van het DSO. Zie hiervoor Ruimtelijke plannen opvragen - Ontwikkelaarsportaal

*) RPnl krijgt en andere invulling bij inwerking treden Omgevingswet waardoor ondermeer services uitgefaseerd gaan worden.

Ohh, dat is wel jammer. Is er voor een QGIS-plugin misschien een uitzondering te maken? Die doet natuurlijk alleen hele nette mooie geldige requests! :slight_smile:

1 like

Ik probeerde even hier iets hackerigs… als ik een referer toevoeg, lijkt het wel te werken?

$ curl https://www.ruimtelijkeplannen.nl/plannenservice/plannen/xy/48934.17728716784/399921.8710176638
<html>
<head><title>403 Forbidden</title></head>
<body>
<center><h1>403 Forbidden</h1></center>
<hr><center>nginx</center>
</body>
</html>

Spiekende in de headers van de viewer, lijkt het erop dat als ik een referer header toevoeg, dat het dan wel werkt:

$ curl --referer https://www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view https://www.ruimtelijkeplannen.nl/plannenservice/plannen/xy/48934.17728716784/399921.8710176638
{"keuzeHulpPlannen":[{"keuzeHulp":{"positieTekst":"bovenste plan","planTypeForKeuzeHulp":"ADDITIONEELPLAN_THROUGH_PLANTYPE","keuzeHulpTekst":"is een <span class=\"keuzehulp-tekst--type-plan\">voorbereidingsbesluit</span>. Daarom moet dit plan altijd bekeken worden in samenhang met onderliggend bestemmingsplan."},"planDto":{"identificatie":"NL.IMRO.0000.VROvb22hsDataCen-3000","naam":"Voorbereidingsbesluit hyperscale datacenters","typePlan":"voorbereidingsbesluit","planStatus":"vastgesteld","samengesteldePlanStatus":"vastgesteld","besluitNummer":"stcrt-20225276","versieImro":"IMRO2012","datum":"2022-02-16","ondergrond":"basisregistratie kadaster (BRK) (2021-12-16)","sourceTable":"besluitgebied_x","dossierId":"NL.IMRO.0000.VROvb22hsDataCen","dossierStatus":"vastgesteld","planEigenaar":"Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties","levelNaam":"Rijk","doelgroep":"","oudeVersies":[]}},{"keuzeHulp":{"positieTekst":"onderste plan","planTypeForKeuzeHulp":"UITVOERINGSPLAN","keuzeHulpTekst":"heeft de status <span class=\"keuzehulp-tekst--status\">onherroepelijk</span>. Daarmee is dit het rechtsgeldige bestemmingsplan. Maar niet het enige rec ....

Nou wil ik natuurlijk geen oneigenlijk gebruik van end-points aanmoedigen, maar ik denk dat we als NL-BV beter tijd kunnen steken in Web-API’s dan custom ‘viewers’ :slight_smile:
Maar ik begrijp dat het lastig is om zoiets in de lucht te houden als er door Jan en allemaal tegenaan wordt geprogrammeerd zonder enige gevoel van verantwoording.
Je zou ook met een inlog kunnen werken zodat je die api alleen geauthenticeerd kan gebruiken, dan kunnen jullie tenminste degene die er een potje van maken rechtstreeks aanspreken?

2 likes

In samenspraak met gebruikers werken wij aan een oplossing om de plannenservice snel weer beschikbaar te kunnen stellen. Het blijft wel een ‘onofficiële’ service maar voor deze situatie gaan we dus een oplossing bieden, overigens is deze oplossing wel van tijdelijke aard*). Mogelijk moet er aan de afnamekant, bv in een bestaande service of plugin, enkele aanpassingen gedaan worden.
Wij adviseren om geen gebruik te maken van de referer aangezien deze binnenkort niet meer zal functioneren vanwege de aanstaande tijdelijke oplossing.
Tot slot, via ons KCC, of bij uitzondering via beheerRPnl@kadaster.nl, kunnen belanghebbenden een verzoek indienen om aan te kunnen sluiten op de plannenservice van RPnl. Wij nemen dan contact met u op om u verder op weg te helpen.

*) Met tijdelijk wordt bedoelt tot max 3 maanden na in werking treden Omgevingswet.

1 like

In goede samenwerking met het Kadaster is er een nieuwe werkende versie van de plugin beschikbaar: ruimtelijkeplannen/RuimtelijkePlannen-3.5.2.zip at master · opengeogroep/ruimtelijkeplannen · GitHub .

Het kan nog een paar dagen duren voor de nieuwe versie ook in de QGIS plugins repository staat. Tot die tijd kan de zip worden gedownload en daarna direct geïnstalleerd vanuit QGIS via het menu Plug-insPlug-ins beheren en installeren ...Installeren vanuit ZIP.

2 likes

Hij staat inmiddels in de QGIS plugin repository, dus je kunt gewoon installeren met de Plugin Manager zonder zelf eerst de zip-file te downloaden.

1 like