Altimetrie, hoe werkt dat?

Beste mensen, Voor een te schrijven artikeltje voor biologen gebruiken we de AHN2-3-4 hillshade. Ik blijf dat verbijsterend fraaie beelden vinden. Hoe zou je aan leken kort uit kunnen leggen hoe men het doet, is daar ergens uitleg over?
Voorzover ik het nu denk, correct of niet, is het vergelijkbaar met radar, er wordt licht (welke golflengte?) naar beneden gestuurd en uit de reflectietijd volgt de hoogte. Maar hoe krijg je het voor elkaar om de bomen dan ‘doorzichtig’ te maken??
Groeten,

Je omschrijving is correct. De golflengte ligt meestal in de band van nabij-infrarood. De laserpulsen hebben een diameter van enkele decimeters. Het grootste deel wordt door de bladeren en/of takken van de bomen gereflecteerd, maar er schijnt bijna altijd wel een klein deel ergens tussen de bladeren en takken door tot op de grond. Door alleen de laatste reflecties te registreren worden de bomen bijna volledig weggefilterd.

Voor meer info kun je googlen op lidar of aerial laser scanning.

De AHN wordt meestal in de winter ingewonnen. Dan heb je ook geen last van bladeren aan de bomen.

Dank!
Hoe breed is ongeveer de strook die in 1x gescand wordt? Volgt de AHN uit eenmalig scannen? Wat wordt aangehouden als uiteindelijke resolutie?

Op de website https://www.ahn.nl/ van het ahn vind je heel veel info, waaronder een beschrijving van de inwinning: https://www.ahn.nl/ahn-making

Heel fijne info!