Bebouwd gebied, is daar een landsdekkende dataset van die ook wordt bijgehouden?

Ik ben (asking for a friend, ja echt deze keer) op zoek naar een dataset met bebouwde gebieden van Nederland. En ik merk dat het lastig is:

  • CBS bevolkingskernen is leuk, maar wat te grof. Ook missen daar bedrijventerreinen in (logisch, want daar woont geen bevolking). Boederijcomplexen met een paar boerderijen en stallen erbij zou idealiter een beetje de ondergrens zijn.
  • Ik vond (ik was even heel blij) het Bestaand Bebouwd Gebied. Die ken ik! Helaas is die uit de tijd dat ik zelf nog bij het ministerie van VROM werkte. En dat is al bijna 20 jaar niet meer het geval. Is er een opvolger hiervan? Ik zie hem niet…
  • er zijn meerdere bestanden die ongeveer het juiste doen, maar die zijn allemaal op provinciaal niveau. Zonder echt dit te onderzoeken heb ik al een sterk vermoeden dat ze dan ook allemaal anders zijn opgesteld. Nog los van de vraag Ăłf elke provincie wel zo’n bestand heeft.
  • nu zit ik te denken of ik het zelf uit een van de basisregistraties kan genereren. Maar dat is zo makkelijk nog niet.

Kortom, mijn vraag: weet iemand een handig bestand hiervoor? Of is er mogelijk iets uit de BRT te vissen op basis waarvan ook bijvoorbeeld de generalisatie wordt gedaan? Of uit een andere basisregistratie?

Ik hoor het graag…
Erik.

Hallo Erik,

Wellicht ben je geholpen met BRT TOP10NL plaatsvlakken. Zie PDOK Viewer

Vr.gr. Richard

2 likes

Ha, dat “Bestaand gebouwd gebied” heb ik hier ook nog op een floppy-disk liggen :slight_smile:

LGN “stedelijk masker” lijkt me een fijn optie:

Mede gebaseerd op de door @RichardWitmer eerder aangedragen top10nl plaatsvlakken (a.k.a. bebouwde kommen)

De door @RichardWitmer voorgestelde plaatsvlakken zijn eventueel (eenvoudig) als GeoJSON op te vragen via de recent gelanceerde TOP10NL OGC API:

https://api.pdok.nl/brt/top10nl/ogc/v1/collections/plaats_multivlak/items

en

https://api.pdok.nl/brt/top10nl/ogc/v1/collections/plaats_vlak/items

1 like

Dank heren! Ik heb ze even bekeken, en ze hebben allebei zo hun bijzonderheden. Die plaatsvlakken zijn op hoofdlijnen prima, maar ook daar zie je juist aan de randen (waar de definitie/het algoritme het verschil maakt) best rare effecten. Op het plaatje hierboven: Oud-Leusden is qua bebouwing helemaal niks, maar wel een plaats, Amersfoort-buyten is geen plaats, maar ik zie daar toch wat meer gestructureerde bebouwing. En die slierten aan de noord-westkant van Leusden zijn ook interessant. Het maakt me heel benieuwd naar hoe dit tot stand komt. En wat de achterliggende redenen zijn het zo te doen (welk beleid wordt hiermee ondersteund?).
Bij LGN Stedelijk masker moet ik dan weer een beetje gniffelen om de golfclub De Hoge Kleij… Ja, golf is een stedelijke functie. De hoeveelheid bebouwing in dit secundair stedelijk gebied is mogelijk wel wat beperkt te noemen.
Anyway, twee opties waar ik zelf niet aan had gedacht. En interessante ook! Ik kan weer even verder en geef de bevindingen door. Thanks.

Bijvangst: er lijkt wat vreemds in de visualisatie te zitten.
In grote plaatsen (ca. > 100.000 inwoners, bijv. Amserfoort) worden bij inzoomen grenzen van wijken en buurten getoond, maar in kleinere plaatsen (je ziet het in Soesterberg in dit screenshot) worden er cirkeltjes getoond (van de annotatie van de buurt/wijknamen?)

Die cirkeltjes hebben visualisatiecode 18520 = buurt, dus ja, dat zijn buurtnamen. Blijkbaar is daarvan alleen de plaats van het label opgenomen, en geen geometrie.