Vanuit de catalogi beweging zijn we op zoek naar een lijst van locaties die we kunnen gebruiken om aan te geven dat een bepaalde dataset betrekking heeft op een bepaald gebied. Momenteel gebruiken we een lijst die opgesteld is in het kader van het pdok geodatastore project, maar deze lijst wordt niet actief bijgehouden, bij voorkeur zouden we gebruik maken van een actief beheerde lijst. Mogelijke alternatieven zijn locatieserver, nominatim of http://standaarden.overheid.nl/owms/4.0/doc/waardelijsten/overheid.gemeente, echter deze matchen niet volledig op deze use case.
Eisen voor deze use case
iedere locatie kent een unieke URI waarop informatie over deze locatie beschikbaar is
iedere locatie bestaat uit een punt (adres), lijn (weg) of vlak (gebied)
diverse typen locaties zoals adressen, natuurgebieden, provincies, wijken, points of interest, veiligheidsregio’s, rivieren
Beschikbaar als SKOS/RDF, csv, html en/of (geo)json-api
hergebruik van uri’s uit bron-administratie
In Europa loopt momenteel een inventarisatie of er behoefte is aan een Europese Gazetteer. Mogelijk kunnen we ook op dit initiatief aansluiten.
Toevallig zijn we vanuit het Kadaster Data Platform bezig met een pilot voor het linked data maken van de bestuurlijke indeling van Nederland. Hierin nemen wij dus de verschillende openbare lichamen, zoals provincies en gemeenten mee. Dit is volgens mij een mooie eerste stap in die richting. Zodra er iets beschikbaar is zal ik het laten weten.
Groet,
Pano
Ha dat ziet er inderdaad interessant uit en heeft veel overlap met wat we willen bereiken. Historie willen we eventueel ook opnemen. We beginnen waarschijnlijk met een de huidige stand.
Publication of geographical names in their national official form
6. No updated version of the national gazetteer for civil purposes exists at the moment; the newest version is the Top25namen, produced in 2013 on the basis of the names included in the datafiles for the map series 1:25 000. An updated gazetteer version based on the M733 and M1501 map series was produced in 2016 especially for the Ministry of Defence, and it is expected that the new civil gazetteer, to be made available later this year, will look similar.
Ha @nicoburgerhart, dank voor deze referentie. Blijkbaar gaat het om deze dataset TOPnamen - Kadaster.nl zakelijk. Deze is inderdaad onder CC-by te bestellen bij kadaster, maar niet rechtstreeks benaderbaar via een service (en niet te vinden in het NGR). Niet echt wat je van een gazetteer verwacht…
@robvandort “definieer gebieden” in deze use case willen we aan gebieden refereren waarbinnen een bepaalde dataset verzameling plaats vindt. Vaak zal dit overlappen met administratieve grenzen, maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om een stroomgebied, een weg, een adres, etc. In veel gevallen zal ook geen gebied benoemd kunnen worden, dan leg je puur een geometrie van het gebied vast (die zo ie zo ook opgenomen dient te worden).
Net even de bestelprocedure op TOPnamen - Kadaster.nl zakelijk doorlopen, bizar… Een downloadlink is iets meer van deze tijd…
Met “gebieden” wordt dus bedoeld: een in principe willekeurige geometrie (of verzameling geometrieën, ik denk bijv. aan Baarle-Nassau: Baarle-Nassau - Wikipedia) , en deze kan een benoemde geometrie zijn zoals de voorbeelden die je noemt.
Zwart-wit gezegd is TOPNamen mijns inziens vooral een cartografisch bestand: het geeft de punt-locaties van de namen aan zoals die op de 1:25.000 kaart volgens cartografische principes goed leesbaar is en waaruit de gebruiker intuĂŻtief de relatie met het bedoelde object kunnen afleiden. Namen worden soms ook naast het object geplaatst om het object zelf niet af te dekken. De mate van verplaatsing van het label ten opzichte van het geografische object is afgestemd op het schaalniveau 1:25.000. Ook is het geen alomvattend bestand: het bevat alleen de objecten die op de kaart worden gelabeld. Straatnamen vind je bijvoorbeeld in het buitengebied, waar de zwarte tekst afsteekt tegen de omgeving. In de bebouwing (zwart op de Top25Raster) vallen de namen visueel namelijk weg.
Een gazetteer is daarentegen een geografisch bestand: het geeft de locaties van objecten weer onafhankelijk van de schaal en weergave op een kaart. De labelplaatsing op een kaart gebeurt pas in een vervolgproces.
Bij Mapzen houden ze een globale Gazetteer bij die zover ik begrijp, al je punten afvinkt, en meer. Historische data van Nederland zit er bijvoorbeeld nog niet in, maar de API ondersteunt die al wel.
Voor historische data is het misschien leuk om naar http://www.openhistoricalmap.org te kijken. Ja, dat is ongeveer even leeg als OpenStreetMap in 2007, maar dat was 2007.
Bij het Kadaster zijn we aan het werken aan een nieuwe versie van TOPnamen. Zoals @emacgillavry aangeeft is dit een cartografisch bestand. In TOPnamen zitten de kaartteksten met hun opmaak zoals deze voorkomen op de verschillende kaarten van het Kadaster. Voor iedere kaartschaal komt er een TOPnamen bestand. Deze bestanden worden geleverd als Esri file geodatabase en als CSV.
De Esri filegeodatabase bevat als geometrie het omsluitende vlak (het is een annotation feature class), de coördinaten van het middelpunt van de tekst en een berekende lijn langs de tekst.
De CSV bevat als geometrie alleen de coördinaten van het middelpunt van de tekst.
De procedure om het bestand te verkrijgen, wordt ook aangepast. Het aanvragen verdwijnt en er wordt een downloadpagina bij PDOK aangemaakt. Ook wordt het product dan beschreven met metadata in het Nationaal Georegister.
Ha @daniel.tewinkel. Dank voor je antwoord. Voor je heel veel data gaat maken zou het misschien goed zijn om te inventariseren in hoeverre er vraag is naar TOPnamen op een ander schaalniveau dan de bronschaal. De schaalafhankelijkheid lijkt mij implementatie-afhankelijk en specifiek.
OWMS waardelijsten is reeds een erg mooie basis hiervoor. Hierin worden allerlei typen organisaties onderkent die via een “bedient” (hasServiceArea) relaties naar gebieden beschrijft (bv GGD_Brabant-Zuidoost). Het enige wat hier eigenlijk mist voor deze usecase is een relatie met de feitelijke geometrie (of een relatie met een object dat de geometrie bevat). En daarnaast natuurlijk het feit dat er allerlei ruimtelijke termen ontbreken die geen organisatie zijn, zoals natuurgebieden, enz.
Ik kwam zojuist dit initiatief tegen: de toponamenzoeker, zie https://namenzoeker.nl. Dat klinkt als een mooie kandidaat voor de hier benoemde functionaliteit. Hopelijk kan eindelijk de huidige lijst uit het ter zielen gegane geodatastore product vervangen worden door een actief beheerd alternatief.
Resultaten eerste analyse wisselend. Zoeken op “Rondeel” geeft een groot aantal zoek resultaten (zonder verdere indicatie), zoeken op “Rondeel Wageningen” geeft helaas 0. Zoeken op “Veluwe” (natuurgebied) is succesvol. Zoeken op “Brabant” (provincie) is lastiger, aangezien er eerst honderd andere objecten getoond worden die de naam Brabant bevatten.
In het json-ld antwoord van het sparql endpoint krijg ik netjes een uri terug, wat netjes resolved naar een url met meer informatie. Beetje spannend hoe die uri’s persistent te houden zijn.
Daarnaast wordt erg netjes de hoofdgeometrie terug gegeven, waardoor het mogelijk is een relevant gebied voor het object te definieren.
Kortom zeker een kandidaat om te dienen als nl gazetteer in oa Nationaal Georegister. De zoekinterface op namenzoeker.nl kan nog wel iets intuitiever.