Bestemmingsplan wijzigingen per gemeente

Hi, ik zie door de bomen het bos niet meer…
Zo ben ik opzoek of ik ergens een dataset kan vinden met het aantal goedgekeurde en het aantal afgewezen bestemmingsplannen per gemeente. Kan iemand mij hiermee een beetje op weg helpen? Wordt zeer gewaardeerd!

Dit is geen makkelijke vraag die je stelt en het is ook niet zwart-wit.
de ruimtelijke plannen, waaronder de bestemmingsplannen, zitten in een dossier. Van de plannen heb je verschillende versies waaronder voorontwerp, ontwerp en vastgesteld. Deze zitten gezamenlijk in een dossier en dit dossier heeft een dossierstatus. Van de plannen komen feitelijk iedere keer nieuwe versies met een opvolgende status er bij. De dossierstatus verandert afhankelijk van de voortgang binnen het RO-proces. Wanneer het dossier status in werking of deels in werking heeft dan bevat deze altijd een vastgesteld plan. Dat plan is dan geheel of deels in werking, afhankelijk van de dossierstatus. Deels in werking kan bv voorkomen nav een gerechtelijke uitspraak. Dan bestaat er ook nog een dossierstatus vastgesteld. Het plan binnen dit dossier waarvan de planstatus vastgesteld is ligt dan nog ter inzage. Afhankelijk van beroep, etc moet het dossier na uiterlijk 15 weken omgezet zijn naar een deels/geheel in werking.
Echter als het plan feitelijk is afgewezen zoals jij dat noemt, bv vanwege de zaak bij Raad van Staten, dan is het advies dat de gemeente de dossierstatus aanpast naar niet in werking of vervallen. Echter ook komen er situaties voor dat de gemeente dan besluit het complete dossier met alle bijbehorende plannen te verwijderen.
Wat ik hier vermeld heb kan op onderdelen soms wat anders zijn, het is namelijk lastige materie. Bovenstaand geldt ook voor plannen van het standaardtype IMRO2012. Voor IMRO 2008, PCP2008 en IMRO2006 is dit op details soms anders. Vandaar dat er niet een eenduidig antwoord mogelijk is.
Voor meer inhoudelijke informatie kun je ook eens kijken naar de standaarden (RO Standaarden – Ruimtelijke Ordening | Geonovum). Echter dat is lastige kost als je (nog) niet bekend bent met de Ruimtelijke Ordening

2 likes

HI Merijn,

Super bedankt voor het schrijven van z’n uitgebreide antwoord!
Zo het ook niet mogelijk om een globaal inzicht hierin te krijgen?
Of zal je dan alle dossiers als nog af moeten dmv een script oid?

Nogmaals dank.

Hoi Lukas,

Ook een globaal overzicht is lastig, daarvoor moet ook een en ander plaats vinden.
Wat mogelijk een optie kan zijn is het gebruik van de REST API van Informatiehuis Ruimte tbv DSO gevolgd door een WFS-request op Ruimtelijkeplannen.nl. Zie voor de API; https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/ontwikkelaarsportaal/api-register/

Met deze API moet je dan onderscheid aanbrengen in 2 categorieën;
regelStatus = geldend
regelStatus = in ontwikkeling
Hiermee breng je onderscheid aan in vigerende plannen (feitelijk goedgekeurde zoals jij benoemd) en plannen welke in ontwikkeling zijn en nog vigerend kunnen worden. Let op dat onder ‘in ontwikkeling’ ook plannen vallen waarmee bv de gemeenteraad al heeft ingestemd en welke iedere moment geheel/deels in wering kunnen worden. Ook zijn er gemeenten die de dossierstatus niet bijwerken van vastgesteld naar de opvolgende dossierstatus, bv geheel of deels in werking.
Het restant bevat de ‘oudere’ versies zoals bv voorontwerpen als er al een vastgestelde versie is. Ook bevatten deze de plannen waarvan het dossier niet in werking is of als historisch is aangemerkt.
Op basis hiervan kun je komen tot een lijst van plannen. Deze plannen kun je dan weer via de WFS bevragen.

Tot slot heeft Ruimtelijkeplannen.nl ook een audittrail waarin exact vermeld staat welke plannen geladen of verwijderd zijn maar ook wijzigingen van dossierstatus (inclusief vermelding dossierstatus) of labeling historisch. Zie hiervoor het nieuwsbericht van 29 juli 2019 op Ruimtelijkeplannen.nl
https://www.ruimtelijkeplannen.nl/nieuws
of de Help bij het onderdeel Plan afnemen - manifestlocaties - historie

Dit topic is 180 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.