Hallo.
Vorige week stuurde PDOK weer een attenderings-email, waarvoor dank. Dit is een geweldige service van PDOK. Dat gezegd hebbende, het onderwerp van deze mail verbaasde mij enigszins: Wijziging dataset BRP Gewaspercelen.
Pardon? BRP en gewaspercelen?
Dat lijkt niet heel erg logisch. Dus eerst opgezocht waar in dit geval de afkorting BRP voor staat.
Dat blijkt te zijn (echt waar): Basisregistratie Gewaspercelen. De BRP! maar dan voor gewaspercelen.
https://www.pdok.nl/introductie/-/article/basisregistratie-gewaspercelen-brp-
Nou is er, weet ik uit betrouwbare bron, een heel stelsel met basisregistraties. Een stelsel van gegevens waarin BV Nederland, zeg maar, de basale en veelvuldig gebruikte gegevens in registreert en verplicht uit gebruikt. Mocht je het gemist hebben: er is in dat stelsel dus ook een BRP. Maar dan anders. Namelijk de Basisregistratie Personen. Een per wet (Wet basisregistratie personen) van 3 juli 2013 vastgelegde naam.
Er is dus een stelsel van basisregistraties, maar er is blijkbaar ook minimaal een andere registratie die basisregistratie heet en die heeft dezelfde afkorting als een basisregistratie uit het stelsel van basisregistraties maar is totaal anders van inhoud?
Waarom deze registratie ĂĽberhaupt nodig is ontgaat mij, aangezien de gewaspercelen een kopie van de AAN percelen betreft en die zijn op hun beurt verplicht onderdeel van een van de andere basisregistraties uit het stelsel: de BGT!
Om het nog ingewikkelder te maken: ook de AAN percelen zijn beschikbaar via PDOK datasets. Welke is dan leidend? BGT, AAN of eh…BRgewasPercelen?
Kan iemand dit aub uitleggen zodat dit kan worden uitgelegd?
Indien deze registratie per se moet blijven bestaan is mijn voorstel om de BRgewasPercelen te hernoemen tot de RGP: de Registratie GewasPercelen.
Dit omdat basisregistraties niet met andere registraties verwisseld moeten worden en omdat de andere BRP wettelijk is vastgelegd. Da’s wat lastiger om te wijzigen. Maar ik weet nog wel een paar argumenten te verzinnen…
(ik hoop wel dat die afkorting nog vrij is, je weet nooit met de Omgevingswet als grootgebruikert in afkortingen)