CBS datasets Postcode 4 en 6 worden per 15 september uitgefaseerd

Op verzoek van provider CBS neemt PDOK de CBS Postcode 4 en Postcode 6 datasets per 15 september 2022 uit productie.

Het gaat om de volgende URL's:

CBS Postcode 4
WMS: https://geodata.nationaalgeoregister.nl/cbspostcode4/wms?&request=GetCapabilities&service=wms
WFS: https://geodata.nationaalgeoregister.nl/cbspostcode4/wfs?&request=GetCapabilities&service=wfs
ATOM: https://service.pdok.nl/cbs/pc4/atom/v1_0/index.xml

CBS Postcode 6
WMS: https://geodata.nationaalgeoregister.nl/cbspostcode6/wms?&request=GetCapabilities&service=wms

Beide datasets zijn dan niet meer via PDOK beschikbaar.

1 like

Wat is de reden hiervoor en is/komt er ook een alternatief?

Diverse klanten van ons (gemeenten en woningbouwcorporaties) halen hier waardevolle informatie uit voor gebiedsgerichte sturing.

1 like

Verdwijnen daarmee -los van de achterliggende CBS statistieken- ook de 4-positie en 6-positie postcodegebieden uit PDOK?
Of is bronhouder EsriNL zo vriendelijk om hun polygonen (die het CBS jarenlang met de statistieken publiceerde) zélf via PDOK te blijven publiceren?

Jammer. Gelukkig lijken de bestanden tot en met het jaar 2020 via de website van het CBS nog beschikbaar te blijven:

Vanaf 2021 lijkt de data niet meer open en moet er een vergoeding betaald worden. Ik weet niet zeker of dit permanent is, of dat nieuwe jaargangen op termijn wel kosteloos beschikbaar komen. Als ik het zo lees is het schluss met kosteloze open data op pc5 en pc6 niveau?

Op zich zitten de postcodes gewoon in de BAG en kun je met bijvoorbeeld “voronoi” die gebiedjes genereren. Mijn ouwe laptop kon dat binnen 2 uur. Maar het is mij nooit gelukt hier een houdbaar model voor te bedenken, om dat gratis beschikbaar te stellen.

1 like

Zou naar mijn mening niet eens zo erg zijn. Ik moet met enige regelmaat uitleggen dat een postcodegebied eigenlijk niet bestaat, en dat een postcode feitelijk een puntenwolk is. De reden dat ik dat moet uitleggen is dat mensen zien dat een straat zonder VBO’s binnen een dergelijk geinterpoleerd vlakje ligt, en dan veronderstellen dat die straat die postcode heeft. Maar dat is niet zo, een Openbare Ruimte heeft geen postcode, de Nummeraanduiding kan een postcode krijgen (en daarmee het VBO, waarvan die postcode dan 1 van zijn punt-locaties krijgt).

Dat gezegd hebbende: voor statistieken kan het best handig zijn, dat geef ik ook toe. Maar zoals Raymond al aangeeft is het niet zo lastig om die gebiedjes zelf te interpoleren. Ik gebruik ze zelf alleen liever niet…

3 likes

Wat ik zelf regelmatig gebruik is zijn punten met de gemiddelde x en y per postcode. Je kunt dan stippenkaarten maken, afstanden tussen postcodes berekenen, aantal postcodes (en aanhangende data) per gebied bepalen, etc. En dat selecteer je in een paar minuten uit de BAG.

1 like

Hmmmm… da’s een goed idee! Dankjewel, daar kan ik wel wat mee (ook ivm uitleg :wink: ).

Dit topic is 180 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.