Inspireadressen (niet geharmoniseerd) WFS beschikbaar?

De WFS URL https://geodata.nationaalgeoregister.nl/inspireadressen/wfs? geeft momenteel een 404. Dit zijn de ‘ouderwetse’ BAG adressen (heb zelfs de eerste versie daarvan ontwikkeld).

Ik zie dat er wel WMS+WFS URLs zijn voor geharmoniseerde INSPIRE Adressen (AD), bijv https://geodata.nationaalgeoregister.nl/inspire/ad/wms?. Via Introductie - PDOK zie ik alleen een WMS voor niet-geharmoniseerde adressen:
https://service.pdok.nl/kadaster/adressen/wms/v1_0?, maar de equivalente WFS niet.

Heb vast ergens een mededeling gemist. Is deze uitgefaseerd?

Ok, dit bericht dus gemist en vandaag ook opnieuw ontvangen:
Nieuwe INSPIRE Adressen (as/is) atomfeed met het nieuwe BAG 2.0 datamodel - PDOK.

De WFS is dus nu niet meer beschikbaar. Dat is wel heel jammer. De WMS GetFeatureInfo laat wel volledige adressen zien, dus de database is er. Komt de WFS nog terug? Er zijn natuurlijk -tig andere BAG APIs maar deze WFS was wel heel handig en gebruik ik in allerlei web applicaties/viewers. De INSPIRE geharmoniseerde adressen zijn qua datamodel niet handig als vervanger.

Nee, voor de ‘INSPIRE as-is’ compliancy is de viewservice de WMS en de downloadservice nu de ATOM (GPKG)

@Just_OSGeo is de BAG 2.0 WFS niet te gebruiken? M.a.w. wat was in jouw optiek dan het voordeel voor deze INSPIRE adressen WFS tegen opzichte van de BAG WFS?

@Just_OSGeo is de BAG 2.0 WFS niet te gebruiken? M.a.w. wat was in jouw optiek dan het voordeel voor deze INSPIRE adressen WFS tegen opzichte van de BAG WFS?

De originele ‘inspireadressen’ - niet geharmoniseerd - (en huidige WMS) had een FeatureType(FT) ‘adressen’ die volledige adressen bevatte. De BAG 2.0 WFS heeft voor ieder BAG Object Type, bijv ‘verblijfsobject’ een apart FT. Het is m.i. niet mogelijk om hieruit een ‘echt’ adres te destilleren. Met een enkel ‘verblijfsobject’ kun je niet zoveel, of je moet door alle FTs fietsen.

Goed ik begrijp dat een ‘adressen’ laag een verrijking is net als we in NLExtract doen met adressen-CSVs. Ik weet niet wat de overweging was om de WFS dus te discontinueren als er geen equivalent alternatief is en de database blijkbaar onder de WMS beschikbaar is. Maar goed ‘verrijkingen’ zijn ook weer iets wat ‘de markt’ moet doen…

Juist ja, zal iig onze collega’s van de BAG naar deze feedback wijzen

Ok, bedankt @wouter.visscher. Iemand van BAG-team heeft inmiddels contact met mij opgenomen. Ze gaan het intern bekijken.

1 like