Koppelen BRK en BAG

Ik zou graag van (alle) panden uit de bag willen weten wat de perceelgrootte is waarop ze liggen. Ik lees dat er tot niet zo lang geleden een koppeltabel is geweest maar dat die niet meer voorhanden is. Waarom staat er niet bij, er wordt mijns inziens gesuggereerd dat deze koppeling verwerkt is in bestaande tabellen.
Ik zoek me suf maar vind geen enkel aanknopingspunt hiervoor. Ik zou ook al uit de voeten kunnen met die koppeltabel al zou die niet een heel recente zijn.
Ik heb nu alle data uit de BAG klaar staan, en heb ook alle (4) tabellen van het kadaster gedownload maar vind nergens een aanknopingspunt tussen deze twee datasets.

kan iemand me hiermee helpen?

Waar en in welk formaat heb je de gegevens gedownload? Als je niet kunt koppelen op een administratief gegeven kun je altijd PostGIS installeren, de NLExtract DKK en BAG dump importeren en dan een koppeling leggen op basis van geometrie. Dat zal voor heel NL wel even duren, denk ik.
https://nlextract.nl/downloads/

Hoi, dank voor reactie.
De BAG heb ik in een postgresql-database staan (wordt maandelijks ge-update). De BRK heb ik nu even als test in 4 csv-bestanden gedownload om te kijken of ik daar de koppeling terug kon vinden maar tot nu geen succes.
Bedoel je met je idee om postgis te installeren dat het zou kunnen zijn dat er geen administratieve koppeling mogelijk is? Ik heb recent Qgis geinstalleerd, neem aan dat ik dat daar ook mee zou moeten kunnen dan. Is het dan de bedoeling om een punt te koppelen aan een vlak waar dat punt in valt? Ik denk dan altijd dat er toch meer mensen dan alleen ik dit willen, en ook de overheid zelf wil de data kunnen koppelen toch?

Ik weet wel zeker dat er een koppeling is (zie ook dit draadje), maar de vraag is of die informatie voor alle panden/percelen in Nederland beschikbaar wordt gesteld in een download-bestand. Het lijkt er op dat dat niet het geval is. Dan is het alternatief inderdaad om de laag met panden en met percelen over elkaar heen te leggen, en via een spatial query voor ieder pand de grootte van het onderliggende perceel te bepalen. Dat kan in QGIS. Je kunt het ook direct in PostGIS doen.
Wat is precies je vraag? Heb je echt voor alle panden in Nederland de grootte van het perceel nodig? Als je voor een beperkt aantal panden de vraag wilt beantwoorden, kun je beter gebruik maken van services.

Dit is een voorbeeld van een request waarmee je op basis van geometrie (een punt) de kadastrale grootte van een perceel op kunt vragen: https://reqbin.com/tz6izg3q In de body van het request geef je de geometrie mee.

@PDOKbeheer het request Geografisch zoeken op percelen in deze Postman collectie geeft een foutmelding. De body van het request moet aangepast worden. Zie mijn voorbeeld request.
En nog iets raars: waarom is het een PUT request en geen POST? Geografisch zoeken op één of meer instanties van een pand is wel gewoon een POST request. Volgens de documentatie van de service kun je zowel met een PUT als POST request geografisch zoeken op percelen, maar de tweede optie krijg ik niet werkend (HTTP 405 Method Not Allowed).

Hoi, heel erg bedankt voor het meedenken. ik twijfel beetje of ik alle panden wil kunnen koppelen. Ik denk altijd dat me dat nog wel van pas komt, hoewel ik op dit moment een concrete vraag met een beperkte dataset met panden heb (ongeveer 6500).
Ik ben echter geen programmeur maar meestal een BI-gebruiker met beetje extra kennis van sql.
Ik gebruik bijv ook andere tools op de postgresql-database zoals PowerBI om de data te gebruiken en bekijken.
Ik heb een paar servers draaien bij een IT-club waar we eigen software op hebben staan, en recent een extra server erbij gezet waar de BAG elke maand op wordt binnengehaald in een postgresql-database. Als ik het goed begrijp kan ik daar vragen of ze postgis erbij willen installeren, en zou ik ook daar de 4 tabellen van de BRK bij kunnen laten zetten. Moet ik dan nog specifiek iets extra’s doen of kan ik dan meteen gebruik maken van de kolommen waar geo-informatie instaat? En zou je me kunnen helpen met een “spatial query”? ik ga komende dagen alvast zoeken wat ik daar over kan vinden maar heb daar nog geen kaas van gegeten.

Ik weet eigenlijk zeker dat ik over niet al te lange tijd voor alle panden dit truukje wil kunnen doen, het maakt dan ook niet uit of dit een dag of langer zou duren, als er maar resultaat komt uiteindelijk.
Reeds bedankt voor je hulp tot nu,

Wellicht weet je dit al, maar voor de duidelijkheid: PostGIS is een extensie op PostgreSQL. Met PostGIS maak je PostgreSQL ‘spatially enabled’. Dat wil dus zeggen dat je dan geometrie kunt opslaan in de database
en dat de database ook snápt dat het geometrie is, en niet tekst of een rijtje getallen. Je kunt vervolgens ook ruimtelijke queries uitvoeren. Dus ja, ik zou meteen vragen of ze PostGIS willen installeren en dan zou ik de PostGIS dumps van NLExtract inlezen. Voor de BAG doen ze dat waarschijnlijk al (of gebruiken ze nu de CSV-bestanden?), maar dan ook voor de BRK. Zie Downloads | NLextract

Zo’n spatial query schrijven is niet zo moeilijk. Er zijn online veel tutorials, bijvoorbeeld deze Part 2: Introduction to Spatial Queries and SFSQL with PostGIS

Beste Willy,

We zijn op basis van je tips op onderzoek gegaan. Onze postgresql-specialist heeft geen kaas gegeten van spatial queries en op dit moment heeft hij niet de tijd om er in te duiken. Ik heb met onze IT-beheerder gesproken en deze geeft aan dat postgis al werkt op onze server. Eigenlijk denk ik dat ik daarom op zoek ben naar iemand die me kan helpen met het schrijven van de juiste query. Is dat iets waar ik jou voor kan benaderen? Of als niet weet je iemand die we kunnen benaderen hiervoor? Uiteindelijk voel ik me op dit moment meer een gebruiker met gebruikerswensen dan een programmeur.

Voor mezelf om nog eens duidelijk te krijgen waar we naar op zoek zijn: We hebben een database waar alle panden van Nederland in staan met een uniek ID. Elk pand ligt op een kadastraal gebied wat ook een uniek nummer heeft. De link tussen deze twee databases is in principe geografisch, maar als je daar goed gebruik van maakt (middels een spatial query?) kun je een relatief eenvoudige koppeltabel creeren met twee kolommen, te weten een BAG_PAND_ID en een BRK_PERCEEL_ID
Ik ben op zoek naar iemand die op onze server in een postgresql-database deze koppeltabel maakt middels een query die te updaten is.
Je hebt me al heel erg geholpen hoor, ik hoor graag of we misschien zakelijk wat kunnen betekenen voor elkaar.