Leren van corona-toepassingen

Rond de Corona-crisis ontstaan wereldwijd diverse locatie-toepassingen. Wat kunnen wij hier van leren? Wat zijn aandachtspunten bij deze toepassingen? Vanuit GeoSamen zijn wij het onderwerp Geo4COVID gestart. Daaronder is een topic geopend waar we (internationale) voorbeelden van geo-toepassingen verzamelen. Heb jij een inspirerend voorbeeld gespot? Deel hem dan hier.

Dicht bij huis, kwam gisteren op Twitter voorbij van @CoenNengerman, van Spatialexplorers Utrecht, mag ik hier ook wel delen denk ik: https://corona.caard.nl/ . Vind deze slim, “Reactive”, gemaakt met MapBox, ReactJS, en APIs (vast met GraphQL, hen kennend ;-)).

Toen de eerste kaarten zeg 3 weken geleden verschenen, was het boeiend te zien hoe de kartografen onder ons daar terechte aanwijzingen uit de grondbeginselen der Kartografie gaven bijv waar absoluut aantal per gemeente in kleurcodes werd getoond ipv bijv per 100000 inw.

Ook LocalFocus.nl wordt veel gebruikt door kranten o.a. Parool:
DPG Media Privacy Gate.

Maar denk dat goede/moderne APIs beschikbaar maken belangrijker is. Denk dat nu veel kaartenmakers onnodig veel tijd moeten besteden aan “data wrangling” zoals het “scrapen” van HTML sites. In een andere thread hier door @joostfarla zie ik wel een wereldwijde API: https://covid-19-apis.postman.com/ maar is er ook zoiets voor Nederland? In de RIVM kaart: Actuele informatie over COVID-19 | RIVM wordt de data server-side in een data CSV in de HTML gestopt en 1 per dag vernieuwd bijv. Of is dat voor caching/performance en is mij iets ontgaan?

Ik denk dat hier op het GeoForum erg veel experts zijn die instanties hiermee (APIs, kaarten) kunnen helpen. Is dit ook een plek waar we vraag en aanbod op dit gespecialiseerde gebied willen/kunnen delen? Ik, en ook leden uit de OSGeo.nl community zijn beschikbaar…

1 like

Ik zal wat voorbeelden delen wat wij bij Esri samen met andere organisaties momenteel doen, zowel in Nederland als internationaal.

Wereldwijd is het visualiseren van de spreiding van het virus van belang voor inzicht en begrip van de situatie. Er zijn in vrijwel elk land dashboards gemaakt door Esri-medewerkers of klantorganisaties, waarvan de meest bekeken die van World Health Organization (WHO) en John Hopkins zijn.

In Nederland hebben wij meerdere dashboards, afhankelijk van de doelgroep. De verzameling daarvan is te zien op Experience. Ook hier hebben we links naar diverse dashboards uit andere landen opgenomen. Deze website noemen we de NL COVID-19 Hub en groeit uit naar een informatievoorziening waarin we met elkaar (met organisaties in de geo-sector) zo laagdrempelig mogelijk toegang geven tot informatie waar momenteel behoefte aan is en met zo min mogeijk vereisten (zoals logins, software vereisten etc). En als er wel (ArcGIS) software nodig is dan wordt die kosteloos beschikbaar gemaakt t.b.v. COVID-19 response. Op deze COVID-19 Hub staan nu meerdere datasets/kaarten, en tal van apps. CycloMedia is aangesloten en biedt toegang tot haar 360graden straatfoto’s. Kadaster doet mee met een team van data-experts en heeft o.a. data beschikbaar gemaakt van locaties begraafplaatsen en crematoria, maar is ook beschikbaar voor extra datavragen en ondersteuning met analyses. Locatus sluit zich ook aan, en stelt alle locaties van supermarkten, drogisterijen en apotheken beschikbaar. Deze data hebben wij net ontvangen en publiceren we later vandaag of morgen op de Hub. Dit zijn locaties die momenteel voor de dagelijkse behoefte belangrijk zijn, maar ook locaties waar beperkingen van toepassing zijn zoals het aantal klanten dat tegelijk een winkel in mag. Instituut voor Fysieke Veiligheid heeft de locaties van verminderde zelfredzaamheid gedeeld en staat ook op de Hub. Dit betreft locaties zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen etc. Iedereen die bij wil dragen kan contact met mij opnemen via jbak@esri.nl of corona@esri.nl. Natuurlijk ook als je juist de informatie wilt raadplegen / gebruiken in een eigen toepassing en vragen hebt.

Elke dag verwerkt ons eigen data-team de gegevens van het RIVM zodat er trend in tijd zichtbaar is. Helaas is de data vandaag anders aangeboden door RIVM waardoor aantal bevestigde besmettingen per gemeente niet beschikbaar is op dit moment. We doen een oproep aan RIVM om niet alleen de aantal opnames in het ziekenhuis te delen, maar alles te delen dat gedeeld kan worden en niet privacy gevoelig is. Dus ook nog steeds de bevestigde besmettingen per gemeente, maar ook het aan overledenen per gemeente. Die informatie is momenteel alleen nog als PDf-kaartje in de RIVM-rapporten gedeeld. Persoonlijk vind ik dit echt een gemiste kans en ik sluit mij aan bij Just dat API toegang ontbreekt. Iedereen die overigens de kaarten die we op de hub hebben gezit wil aanspreken, vooral doen via de REST API. We willen zo snel mogelijk ook de API pagina nog toevoegen om de service endpoints beter vindbaar te maken.

Bij Esri hebben we een COVID 19 response package in het leven geroepen, onderdeel van ons Disaster Response Programma. Zie voor meer informatie: Coronavirus Disease (COVID-19) Maps, Solutions & Resources. Organisaties die bezig zijn met de corona crisisbeheersing kunnen kosteloos toegang krijgen tot de technologie voor een periode van 6 maanden om GIS in te zetten waar dat gewenst is. De toepassingen van GIS varieren van meldkamer tot retail. De meldkamer toepassingen is niet aan mij om hier te delen, maar in het nieuws zie je af en toe de kaarten/dashboards voorbij komen in items over de diverse landelijke crisis teams die er zijn. Maar ik vind dit ook interessante voorbeelden: ArcGIS Dashboards. Walmart die inzichtelijk maakt waar hun (winkel)locaties zijn en of die nog open/dicht zijn, of dat de apotheken binnen de vestigingen nog open zijn. Ook zijn er voorbeelden waarbij met de inzet van de kaart vraag en aanbod wordt samengebracht (vrijwilligers die bijv. hulp aanbieden voor zorg / boodschappen matchen aan daar waar vraag is bijv. bij zorginstellingen).

1 like

Collega Gineke van Putten (geonovum) is bij ons het web opgedoken en maakte een eerste overzicht van toepassingen die er zoal worden ingezet; van Duitsland tot Korea.

https://www.geonovum.nl/themas/digitalisering-openbare-ruimte/geo4covid

Wetenschappers en bedrijven uit acht Europese landen hebben de code openbaar gemaakt van een technologie voor mobiele telefoons die als doel heeft de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De technologie registreert met wie een gebruiker in nauw contact is geweest de laatste weken. Test iemand positief dan krijgen contacten daar een melding van en worden ze opgeroepen in zelfisolatie te gaan. https://www.pepp-pt.org/ Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden.

The United Nations recently launched a COVID-19 data hub to serve as a federated source of GIS COVID-19 related datasets. The data available as geospatial data web services was developed in partnership with Esri.

The GIS data offered by the UN COVID-19 data hub is organized into four broad categories: COVID-19, healthcare resources, economy, and population.

Op het open data portaal van de EU vond ik deze nog in excel: Data on the geographic distribution of COVID-19 cases worldwide
https://data.europa.eu/euodp/en/data/dataset/covid-19-coronavirus-data/resource/55e8f966-d5c8-438e-85bc-c7a5a26f4863

(Fijn)stof tot nadenken…

Is fijnstof een verklarende variabele voor de verspreiding van het corona virus? Welke rol speelt luchtvochtigheid/ligging aan zee? En is de afname in de grote steden lager dan in de rest van Nederland.

In dit artikel ga ik in op deze factoren, aan de hand van een vergelijking van de 2 maanden dat het virus nu in Nederland aanwezig is.

Mooi initiatief van Sweco, de Mondkapjes Monitor:

https://www.mondkapjesmonitor.nl/