Nieuwe BRO-data tranche 3 bij PDOK beschikbaar

De Basisregistratie Ondergrond (BRO) wordt stap voor stap opgebouwd. Dat gebeurt in vier tranches. Met iedere tranche bevat de BRO steeds meer gegevens en modellen over de ondergrond. Bronhouders leveren deze gegevens per registratieobject aan.

De BRO heeft per 1 januari jl. nieuwe geodata bij PDOK aangeboden: de BRO-services Grondwaterdomein zijn nu ook beschikbaar. De onderstaande objecten horen bij het BRO-programma Tranche 3. Of de data ook daadwerkelijk beschikbaar is in de LV-BRO en PDOK is afhankelijk van de bronhouders die data gaan aanleveren.

Met onderstaande ATOM-services kunt u de geopackages downloaden en laden in uw GIS-programma.

Grondwaterdomein Atom services voor GLD, GAR en GMN:

• Grondwaterstandonderzoek GLD Atom
https://service.pdok.nl/bzk/brogldvolledigeset/atom/v1_0/index.xml
• Grondwatersamenstellingsonderzoek GAR Atom
https://service.pdok.nl/bzk/brogar/atom/v1_0/index.xml
• Grondwatermonitoringnet GMN Atom
https://service.pdok.nl/bzk/brogmn/atom/v1_0/index.xml

Geotechnisch Boormonsteranalyse (Versie 2) is beschikbaar, wettelijk treedt deze per 1-7-2021 in werking en zal de data gevuld worden.

Geotechnisch Boormonsteranalyse BHR-GT WMS en Atom:

• Viewservice WMS:
https://service.pdok.nl/bzk/brobhrgtkenset/wms/v2_0?SERVICE=WMS&VERSION=1.3.0&REQUEST=GetCapabilities
• Download service Atom:
https://service.pdok.nl/bzk/brobhrgtvolledigeset/atom/v2_0/index.xml

Voor meer info over tranche 3, zie https://basisregistratieondergrond.nl/actueel/nieuws/nieuws/2020/december/slag-tranche-3/ Voor meer info over de objecten en planning kun je op de BRO-website kijken.

1 like

Ik ben heel erg benieuwd naar het verhaal achter de data. Hoe worden data providers gemotiveerd om hun data aan te leveren? Als je naar een gemiddelde uitsnede uit bro-p (grond boringen) kijkt dan zie je dat de goed bemeten gebieden op een aantal plekken precies de gemeentegrenzen volgen. Op andere plekken liggen goed gemeten gebieden over delen van gemeenten heen, is dat dan een gebied van defensie/rijkswaterstaat?

Voor eind gebruikers die op zoek zijn naar een landelijk beeld levert het opleveren in tranches in ieder geval een rommelig beeld op. Laten we hopen dat de gebruikte methoden bij al die bronhouders in ieder geval vergelijkbaar zijn.

Dit is ook een mooi beeld


Dan zie je meteen met welk doel die boringen gezet zijn: op de landbouw percelen (maar het zou ook een bronhouder iets kunnen zijn, gemeente vs natuurmonumenten). En ook dat de ene gemeente blijkbaar een andere dichtheid nastreeft dan de andere.