Nieuwe TOPraster services op PDOK

De BRT TOPraster datasets en bijbehorende services zijn gemigreerd naar het nieuwe PDOK platform en zijn daarnaast vanaf nu beschikbaar via één WMS en één Atom downloadservice. Hiermee zijn er minder services (en URL’s) wat het voor afnemers en PDOK eenvoudiger maakt. Er zijn geen wijzigingen doorgevoerd in het datamodel, visualisatie of formaten.

Eén WMS voor alle TOPraster datasets

Voorheen werd iedere TOPraster dataset (top25raster t/m top1000raster) beschikbaar gesteld via een individuele WMS. De individuele WMS services zijn nu opgenomen als lagen in één WMS. De WMS is beschikbaar op https://service.pdok.nl/brt/topraster/wms/v1_0?request=GetCapabilities&service=wms.

De oude WMS services (URL’s) komen per 26 oktober van dit jaar te vervallen. De huidige WMTS komt ook per 26 oktober te vervallen, hier komt geen nieuwe WMTS voor terug. Afnemers wordt gevraagd gebruik te maken van de nieuwe WMS.

Eén Atom downloadservice voor actuele en historische TOPraster-datasets

De verschillende BRT TOPraster datasets en formaten zijn vanaf nu beschikbaar in één Atom downloadservice. Hiermee worden de downloads op een gestandaardiseerde wijze en overzichtelijk bij elkaar beschikbaar gesteld. Het gaat om dezelfde downloads als voorheen, te weten:

  • Landelijke actuele en historische TOPraster datasets in het GeoTiff formaat
  • Losse kaartbladen, inclusief kaartbladselectie in het GeoTiff formaat

Individuele TOPraster kaartbladen zijn nog steeds met een selectie op de kaart te downloaden. Deze downloadmogelijkheid is verbeterd en toegevoegd aan de Atom downloadservice zodat alles op één plek te vinden is. De nieuwe TOPraster Atom donwloadservice is beschikbaar op: https://service.pdok.nl/brt/topraster/atom/index.xml. Met de komst van de nieuwe Atom downloadservice komen de oude URL’s (actuele en historische downloads) in november te vervallen.

Te vervallen URL’s per oktober 2023

Vanaf heden zijn er nog maar twee URL’s zoals hierboven vermeld. Alle oude URL’s te beginnen met https://geodata.nationaalgeoregister.nl/ komen per 26 oktober van dit jaar te vervallen.

Een overzicht van de nieuwe producten is ook te vinden op de website van PDOK.

Waarom geen WMTS meer? Ik dacht dat dit beter en sneller werkte dan WMS.

Beter durf ik niet te zeggen, sneller zeer zeker, omdat de plaatjes al klaar staan - dus het is eigenlijk niet meer dan het serveren van een plaatje vanaf een opslaglocatie. En daar zal 'm wel de kneep zitten: het nadeel van een WMTS is dat het nogal veel (snelle) opslagruimte vereist (plus het genereren van al die plaatjes bij mutaties). Het nadeel van een WMS is dat ie eerst naar de database moet voordat ie het plaatje kan genereren - maar vectordata kost wel een stuk minder aan opslagruimte.

Dus voor een client is een WMTS inderdaad sneller en prettiger dan een WMS, maar voor de server niet noodzakelijkerwijs…

1 like

Ah, ok. Sneller is altijd beter natuurlijk, vanaf de gebruikerskant gezien :wink:

Hangt natuurlijk van de implementatie af natuurlijk

Maar voor de TOPraster spelen hoofdzakelijk 2 punten:

  1. Een WMTS plus een WMS is extra infrastructuur wat extra kosten, doorlooptijd en beheer met zich meebrengt.
  2. Complexiteit: m.b.t de technische implementatie is er wel iets meer toelichting nodig.

Dus bij deze :smiley:

De ouwe WMTS stack voor de TOPraster was
tiff → WMS → WMTS (+cache) → client
De nieuwe WMTS stack is
tiff → WMS → client

Aanzienlijk minder bewegende onderdelen (van 3 → 1) en ‘latency’ door de hops die gemaakt moeten worden. Zeker omdat de bron tiffs zijn die zijn opgesneden, die we in de ouwe situatie nogmaals gingen snijden. Natuurlijk voor een optimaler format voor de WMTS van 256x256, maar dan nog, veel snijwerk.

Daarnaast kunnen we met de nieuwe infra ‘oneindig’ schalen voor de nieuwe WMS waar dat bij de ouwe setup niet zo was, daar hadden we gisteren + eergisteren nog last van toen iemand met FME de ouwe topraster omgeving aan het scrapen (?) was.
Dus dat was dan wel een WMTS maar waren we bound bij het aantal ‘nodes’. M.a.w hoewel de nieuwe setup ‘trager’ is, is deze wel consistenter ongeacht de load die erop kan komen.

3 likes

Daarbij kan je de TOPRaster WMS “getegeld” aanroepen omdat er geen dynamische labels zijn die wegvallen door het opsnijden van de kaartbeeld in tegels.