Nieuwe versie AHN beschikbaar via PDOK

Per 25-05-2023 zijn de nieuwe services voor het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) beschikbaar.

AHN

Het AHN is de digitale hoogtekaart voor heel Nederland. Het bevat gedetailleerde en precieze hoogtegegevens met minimaal 10 hoogtemetingen per vierkante meter. AHN is een samenwerking van de provincies, Rijksoverheid en de waterschappen. De hoogte wordt gemeten met laseraltimetrie: een techniek waarbij een vliegtuig met een laserstraal het aardoppervlak aftast. Versie 4 van het AHN is ingewonnen over de jaren 2020, 2021 en 2022. Voor meer informatie over het AHN zie https://www.ahn.nl.

Wijzigingen

De services bevatten de rasterdata van het AHN versie 4, dat in één keer landsdekkend beschikbaar is gemaakt. Behalve dat de services nieuwe data bevatten, zijn er ook enkele wijzigingen doorgevoerd in de beschikbaarheid en functionaliteit van de services zelf. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de PDOK services voor de AHN3 zijn:
  • Er is een Atom downloadservice beschikbaar. Binnen de datafeeds is een viewer beschikbaar waarmee gemakkelijk afzonderlijke kaartbladen gedownload kunnen worden. Deze downloadviewer is ter vervanging van de downloadpagina die voor AHN3 beschikbaar was;
  • De data in de atom worden als Cloud Optimized Geotiff's (COG) beschikbaar gesteld. Dat biedt gebruikers de mogelijkheid om een subset van het bestand te downloaden d.m.v. HTTPS range requests;
  • Er is een JSON index bestand met alle kaartbladen opgenomen in de Atom feed. Dat maakt het eenvoudig om alle kaartbladen te downloaden;
  • Er is geen WMTS meer beschikbaar;
  • We gebruiken geen versienummer meer in de URL’s zodat toekomstige versies van het bestand onder dezelfde URL’s gepubliceerd kunnen worden.;
  • Het AHN is beschikbaar in 0,5 meter resolutie en niet meer in 5 meter resolutie (later dit jaar volgt nog een INSPIRE geharmoniseerde variant met resolutie van +/- 1 meter).

Nieuwe URL's

De nieuwe services zijn te benaderen via de volgende URL's:

WMS: https://service.pdok.nl/rws/ahn/wms/v1_0?SERVICE=WMS&request=GetCapabilities

WCS: https://service.pdok.nl/rws/ahn/wcs/v1_0?SERVICE=WCS&request=GetCapabilities

ATOM: https://service.pdok.nl/rws/ahn/atom/index.xml

Oude URL's

De services van de AHN3 worden per 27-11-2023 uit productie genomen. Het betreft de volgende URL's:

WMS: https://service.pdok.nl/rws/ahn3/wms/v1_0?request=getcapabilities&service=wms

WFS: https://service.pdok.nl/rws/ahn3/wfs/v1_0?request=getcapabilities&service=wfs

WMTS: https://service.pdok.nl/rws/ahn3/wmts/v1_0?request=getcapabilities&service=wmts

WCS: https://service.pdok.nl/rws/ahn3/wcs/v1_0?request=getcapabilities&service=wcs

Downloads: https://app.pdok.nl/rws/ahn3/download-page/


LET OP: PDOK verzoekt gebruikers zo spoedig mogelijk over te stappen naar de nieuwe URL’s.

3 likes

Fijn dat het eindelijk beschikbaar is! En ik wil niet gelijk klagen :wink: maar toch heb ik wat vragen.

Om te beginnen bevreemdt het me dat er geen onderscheid wordt gemaakt in de versie van de AHN. Uit de url en uit de bestandsnaam is niet te herleiden wat het is (ja, nu is het AHN4 natuurlijk). Wat gebeurt er als er AHN5 wordt toegevoegd, wordt dan de AHN4 geleidelijk vervangen? Zodat je misschien data aan het inlezen bent dat voor een deel oud en voor een deel nieuw is? Hoe moeten gebruikers nu nog weten welke AHN versie het is? Als gebruikers de bestanden cachen dan wordt nooit overgegaan op AHN5.

De huidige files worden ook geserveerd vanaf ns_hwh.fundaments.nl. Blijft dat zo of wordt deze locatie geleegd? M.a.w. er is dan vanaf november geen mogelijkheid meer om oude versies op te halen?

Jammer dat de 5m versie niet meer bestaat. De 0.5m is qua kaartblad veel te zwaar voor Civil 3D gebruikers. Een 1m versie zou al een stuk schelen en is in de praktijk nagenoeg net zo goed als het 0.5m grid. De opmerking ‘later dit jaar’ vind ik wat vaag, omdat dit in de AHN4 topics vooral de betekenis van ‘mañana’ heeft :wink: Wat is later dit jaar?

hoi @Anton Ik heb de vragen doorgezet en kom hier nog bij je op terug.

1 like

Hoi @Anton,

Bedankt voor je vragen.

De versie van het AHN in de services is altijd terug te vinden op de NGR metadatapagina die bij de services horen en in de abstracts van de services zelf. Het weglaten van het versienummer uit de url’s is bewust gedaan zodat gebruikers ook zonder over te stappen naar een nieuwe url, altijd naar de laatst beschikbare versie kijken. Net zoals nu gedaan is, is het voornemen om ook in de toekomst het AHN in één keer volledig te vervangen wanneer de nieuwe versie compleet is. Je kijkt dan dus altijd naar gegevens uit één versie.

Gebruikers kunnen zelf de keuze maken de bestanden te cachen. Het is dan wel noodzakelijk om zelf een eventuele nieuwe versie in de gaten te houden. Dat zal over een jaar of 3 gebeuren.

Op de vraag over de files op ns_hw.fundaments.nl kunnen wij geen antwoord geven. Wellicht dat @AHN daar iets over kan zeggen?

We kunnen de INSPIRE geharmoniseerde variant van de services nog niet op korte termijn publiceren. Zodra de planning bekend is zullen we het hier communiceren.

Vriendelijke groet,
Evelien, PDOK

Hoi Evelien, bedankt voor je reactie.

Ineens vervangen naar AHN5 is een prima oplossing, als het moment van vervanging ook wordt gecommuniceerd. Verder vind ik ‘het voornemen’ nog wat te onzeker, het zou fijn zijn als het gewoon een afspraak wordt :slight_smile:

Het vinden van de versie is voor software of gebruikers niet logisch als het ergens op een meta-pagina staat. Het kaartblad JSON bestand bevat het in ieder geval niet, ook de GeoTiffs zelf niet. Alleen de WCS bevat iets in een omschrijvingveld:

Maar dat is voor een softwareapplicatie natuurlijk geen zinnige info.

Als het beleid wordt om de data ineens te vervangen, hoe kan dan de oude data nog in een overgangsperiode worden aangeboden, zoals gebruikelijk bij bron-wijzigingen op PDOK?

Ook de bijbehorende meta-pagina van de source bevat niets over versies:

https://service.pdok.nl/rws/ahn/wcs/v1_0?request=GetMetadata&layer=dtm_05m

De hoogtes boven 300 meter worden niet weergegeven op de WMS. Nu komt dat niet op heel veel plekken voor, maar wel in Vaals en omstreken…

Hoi Anton,

Dankjewel voor je verdere toelichting.

Zodra we het AHN weer vervangen voor een nieuwe versie zullen we dit zeker communiceren via verschillende kanalen (nieuwsbrief, pdok.nl, Twitter en dit forum).

Ik snap je zorgen over het ontbreken van een versienummer met het gebruik hoe jij het omschrijft. Ik ga dit punt meenemen in de gesprekken met de data-aanbieder. Hier zal ik dan later op terug komen.

Als het enkel om een inhoudelijke update van een dataset gaat overschrijven we de services normaal gesproken, er is dan geen overgangsperiode. Wanneer er ook niet-inhoudelijke wijzigingen zijn zoals datamodelwijzigingen is er wel een overgangsperiode. In principe zou een nieuwe AHN onder deze eerste situatie moeten vallen. Maar zodra er een nieuwe AHN aankomt gaan we zeker kijken hoe we de overgang voor gebruikers zo goed mogelijk vorm kunnen geven.

Bedankt voor je feedback in ieder geval!

Vriendelijke groet,
Evelien

1 like

Bedankt voor het opmerken en het melden. We hebben een klasse toegevoegd voor hoogtes van 300-350m aan de AHN WMS.

2 likes

een ander vraagje er is nu een COG per kaartblad (mooi!) maar kan er (ook) een landsdekkende COG komen?

1 like

Beste,

Voor het uitlezen van AHN data, ben ik opzoek naar een soortgelijke URL voor AHN4. Momenteel gebruik ik het volgende (AHN3, voor 0,5m DSM): url =‘https://service.pdok.nl/rws/ahn3/wcs/v1_0?request=getcapabilities&service=wcs’
Maar is er een vernieuwde link hiervoor? En zo ja, wat is deze?

Ik hoor het graag!

Groet,Sanne

Hoi Sanne,

De nieuwe AHN dataset is gevuld met de AHN4 data De WCS URL daarvan is: https://service.pdok.nl/rws/ahn/wcs/v1_0?SERVICE=WCS&request=GetCapabilities

De oude AHN3 data die je gebruikt zal uit gaan per 27-11-2023.

Beste Mart,

Bedankt voor je bericht. Wat zijn de volgende specificaties om data uit te kunnen lezen? Ik kom zelf even niet uit op wat de identifier is.
output = wcs.getCoverage(identifier=‘ahn3_05m_DSM’,
format=‘GEOTIFF_FLOAT32’,
crs=‘EPSG:4326’,
response_crs=‘EPSG:4326’,
Bedankt!

Groet, Sanne

Hoi Sanne,

Als ik je vraag goed begrijp moet je hiervoor dsm_05m hebben.

Groet, Mart

Dit is niet meegenomen in de huidige opdracht maar ik zal je vraag doorzetten.

1 like

Hi Mart,

Bedankt voor je reactie. Als ik het volgende wil implementeren, krijg ik wel de volgende error (in Python). Ik ben bang dat dit met de versie heeft te maken. Kan dit kloppen?
output = wcs.getCoverage(identifier=‘dsm_05m’,

File C:\Program Files\Python311\Lib\site-packages\owslib\coverage\wcs201.py:156 in getCoverage
if log.isEnabledFor(logging.DEBUG):

AttributeError: module ‘logging’ has no attribute ‘isEnabledFor’

@Anton Het is de bedoeling dat de laatste complete versie van het AHN (dat is nu het AHN4) via PDOK beschikbaar komt zoals in de post van PDOK van 25 mei genoemd. Daarnaast komt er dus nog een Inspire geharmoniseerde variant.
Alle andere versies en de zaken van het AHN4 die niet via PDOK beschikbaar zijn zullen via een andere weg beschikbaar worden gesteld. Nu is dat ns_hw.fundaments.nl maar dat kan in de toekomst mogelijk een andere aanbieder zijn (als we bijv. de contracten moeten vernieuwen).

Het 5 m raster bestaat overigens nog wel maar niet meer als (PDOK) service. Hopelijk biedt de 1m Inspire geharmoniseerde variant daar wat verlichting zodra deze gereed is.

Thanks! Maakt het weer duidelijker :slight_smile:

Hoi,

Vraagje.

Ik ben bezig met het updaten van AHN3 Naar AHN4, echter zie ik in de documentatie op :
https://service.pdok.nl/rws/ahn/wcs/v1_0?SERVICE=WCS&request=GetCapabilities&version=2.0.1
Alleen format image/tiff.

Hiervoor gebruikte ik GEOTIFF_FLOAT32.

Is dit ook gewijzigd?
Ik krijg namelijk als error dat het een onbekende value voor het format paramater is.

Correct, dit is ook gewijzigd zie ook Een bbox om een specifiek (x,y)-punt/coordinaat voor het uitlezen van informatie uit AHN - #6 door antonbakker . De waarde GEOTIFF ipv GEOTIFF_FLOAT32 werkt overigens ook voor een WCS 2.0.1 request - maar eigenlijk is dat format waarde voor een WCS 1.0.0 request.

Correcter zou zijn om bij WCS 2.0.1 de format parameter image/tiff te gebruiken.

Top! Dankje dan weet ik genoeg.

1 like