Nieuwe webservices voor de BAG beschikbaar bij PDOK

PDOK heeft de BAG WMS en WFS services gemigreerd naar een nieuwe omgeving. Dit gebeurt met het oog op de toekomst, waaronder verdere groei van het nu al intensieve gebruik. Ook is er een aantal optimalisaties doorgevoerd dat samen met een groep gebruikers is getest.

Nieuwe URL’s
De nieuwe services zijn nu beschikbaar via onderstaande URL’s:
WMS: https://service.pdok.nl/lv/bag/wms/v2_0?request=getCapabilities&service=WMS
WFS: https://service.pdok.nl/lv/bag/wfs/v2_0?request=getCapabilities&service=WFS

Oude URL’s
De oude URL’s zullen op 10 juni 2022 niet meer beschikbaar zijn.
Momenteel is er ook nog een WMTS service beschikbaar die over 6 maanden in zijn geheel zal komen te vervallen. Gebruikers van deze WMTS wordt daarom gevraagd om gebruik te maken van de WMS en daar dan ook zo spoedig mogelijk naar te switchen.

De URL’s die vanaf 10 juni 2022 komen te vervallen, of in het geval van de WMTS de verwijzing naar de laag van de BAG, zijn:

WMS: https://geodata.nationaalgeoregister.nl/bag/wms/v1_1?request=getCapabilities&service=WMS

WFS: https://geodata.nationaalgeoregister.nl/bag/wfs/v1_1?request=getCapabilities&service=WFS

WMTS: https://geodata.nationaalgeoregister.nl/tiles/service/wmts?request=GetCapabilities&service=WMTS (betreft het vervallen van de laag BAG in deze service)

Test URL’s
PDOK heeft aan enkele gebruikers test URL’s gecommuniceerd (v1_2-preprod). Ook deze URL’s komen, net zoals bovenstaande URL’s, vanaf 10 juni 2022 te vervallen.

Waarom steeds weer veranderingen aan de links? verandert er ook iets aan de functionaliteit? Gaat de WFS nu wel betrouwbare resultaten opleveren? Is de max nog steeds maar 10.000 features?

@Michiel1 dat doen we liever zo min mogelijk maar vanwege de migratie naar een nieuwe omgeving was het helaas niet mogelijk om de huidige URL’s in te stand te houden. Het max aantal features is niet aangepast.

@ Dag Mart,

Heeft dit ook invloed op de volgende urls?

geodata.nationaalgeoregister.nl/locatieserver/
geodata.nationaalgeoregister.nl/bestuurlijkegrenzen/wfs