Over de categorie BRO

De BRO bevat gegevens over de diepe en ondiepe ondergrond. De gegevens zijn onderverdeeld in ‘registratieobjecten’, zoals een Mijnbouwwetvergunning of een Geotechnisch sondeeronderzoek.

Gegevens over doel, plaats en tijd
De gegevens in de BRO zijn eerder verzameld met een concreet doel, zoals het bouwen van een weg, het aanleggen van een dijk of het aanvragen van een vergunning. Naast dit doel is meestal ook de plek bekend waar de gegevens zijn verzameld, in de vorm van X-, Y- en Z-coördinaten. Soms gaan de gegevens over één tijdstip, zoals de uitkomst van een geotechnische sondering, soms over verschillende tijdstippen, zoals bij het monitoren van de grondwaterstand.

Gegevenscatalogus per object
In het Besluit bro is per registratieobject opgenomen op basis van welke ‘brondocumenten’ gegevens aangeleverd moeten worden aan de BRO. In een catalogus staat voor ieder registratieobject welke gegevens moeten worden aangeleverd en aan welke standaard ze moeten voldoen. Bijvoorbeeld: naast de meetgegevens moet het registratieobject Geotechnisch sondeeronderzoek informatie bevatten over het meetinstrument. In dit geval is dat een zogeheten ‘conus’. De catalogus is gereed op het moment dat de ministeriële regeling wordt vastgesteld.

Gegevensstructuur
De gegevens in de BRO bestaan uiteindelijk uit registratieobjecten gegroepeerd in zes domeinen, zoals ‘Bodem- en grondonderzoek’ en ‘Grondwatergebruik’. Het vullen begint in 2017 en gebeurt in opeenvolgende tranches. Op https://bro.pleio.nl/gegevensindebro staat een tabel met de volledige structuur en inhoud van de BRO.

BRO servicedesk
Inhoudelijke vragen over de BRO kunt u stellen bij de BRO servicedesk.
De BRO servicedesk is op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur ook telefonisch bereikbaar via 088- 8664 999

De BRO website is 7 juli geheel vernieuwd! Veel overzichtelijker met introductiefilmpjes etc.
Neem een kijkje op https://www.basisregistratieondergrond.nl/