PDOK lanceert de BGT Vector Tiles (OGC API) 1.0 versie

Vandaag, tijdens de Grote Geodata Experience op 12 september 2023, lanceert de BGT de 1.0 versie van de BGT Vector Tiles, waar aanpassingen en verbeteringen zijn aangebracht ten opzichte van de vorige (0.1) versie. Deze 1.0 versie voldoet nu volledig aan de definitieve OGC specificaties. Met de BGT Vector Tiles (OGC API Tiles en Styles) kan je veel informatie vinden over de BGT objecten en is het mogelijk om zelf visualisaties te maken die je kan integreren in toepassingen zoals viewers en applicaties.

PDOK verzoekt gebruikers zo spoedig mogelijk over te stappen naar de nieuwe versie. De oude versie blijft nog 6 maanden beschikbaar en gaat uit productie op 12 maart 2024. Gebruik vanaf vandaag de BGT Vector Tiles (OGC API) 1.0.

Wat zijn de wijzigingen in de 1.0 versie ten opzichte van de 0.1 versie?

Deze nieuwe versie is volledig conform specificatie gerealiseerd, zie voor meer informatie de conformance API op de BGT landingspagina. Op de website van PDOK zijn de Vector Tiles en de OGC API’s toegelicht. De OGC API Tiles zijn beschikbaar gesteld in RD zoomlevel 12. Dit betekent dat er rekening gehouden moet worden met kwaliteitsverlies, zodra je de tiles gaat oprekken naar andere zoomlevels. De wijzigingen zijn:

  • Dagelijkse updatefrequentie, bijgewerkt voor 12:00 de volgende dag.
  • Beschikbaar in de projecties RD, Webmercator en ETRS89.
  • Beter vindbaar via landingspagina in HTML en te vertalen in het engels.

Waar kan je de BGT Vector Tiles versie 1.0 (OGC API) vinden?

De BGT Vector Tiles zijn te vinden via PDOK dataset pagina of direct door naar de BGT landingspagina te navigeren. Gebruik je de landingspagina als startpunt, dan zie je in één oogopslag alle relevante productinformatie waaronder de BGT OGC API Tiles en BGT OGC API Styles. Via deze link is de landingspagina ook in het Nationaal Georegister opgenomen. Om afnemers de mogelijkheden van de BGT Vector Tiles te tonen is de PDOK [Vectortile viewer(PDOK Vectortiles Viewer) beschikbaar.

Toekomstige ambitie

PDOK werkt continu aan verbetering van het platform en de kwaliteit van de geleverde services en API’s. Behalve de BGT en de BAG heeft PDOK de ambitie om OGC API’s voor alle data-aanbieders beschikbaar te stellen. Hiervoor zal het platform voldoende geautomatiseerd moeten zijn en daarbij voldoen aan de gestelde performance- en kwaliteitscriteria. Ook ontwikkelingen van de resterende OGC API specificaties zijn onderdeel van toekomstige ambitie. Aankondiging van verbetering en vernieuwing vindt via de gebruikelijke kanalen (website, attenderingsservice, GeoForum en X) plaats.

Deel je je ervaringen met ons via het Geoforum?

3 likes

Mooi om te zien dat ook gesloopte panden zichtbaar zijn in de kaart.
Ik heb geprobeerd de Vector-Tiles in te laden in QGIS, maar het lijkt erop dat QGIS enkel vector-tiles in pbf format ondersteund.

image

1 like

Ik vermoed dat RD (nog) niet ondersteund wordt in QGis Webmercator werkt in ieder geval:

1 like

Zoals @Jeroen_PDOK al aangaf werkt WebMercator in ieder geval in QGIS. Let ook op de ingestelde zoomniveau’s. Voor WebMercator is dat niveau 17. En de URL naar de style (niet .json maar ?f=json of niets opgeven dan zoekt QGIS het zelf uit).

Overigens zijn de vector tiles in “pbf formaat”. Meer concreet in Mapbox Vector Tiles (mvt) formaat wat inderdaad onder water weer gebruik maakt van de pbf (protocol buffers) technologie.

1 like

https://api.pdok.nl/lv/bag/ogc/v1_0/styles/bag_standaardvisualisatie_compleet?f=mapbox
refereert naar de verkeerde URL:
https://api.pdok.nl/lv/bgt/ogc/v0_1/tiles/NetherlandsRDNewQuad/{z}/{y}/{x}.pbf
Dat zou moeten zijn:
https://api.pdok.nl/lv/bgt/ogc/v1_0/tiles/WebMercatorQuad/{z}/{y}/{x}?f=mvt

Hoe krijg ik het in Mapbox/libre GL zichtbaar op zoom niveau 17 en lager?
Volgens mij is dat niet mogelijk namelijk als de tegels alleen op zoom niveau 17 beschikbaar worden gesteld.

Mapbox/libre GL lijkt de enige serieuze kant-en-klaar optie voor interactieve web/crossplatform applicaties; daar kunnen de meeste gebruikers gevonden worden, indien ondersteund. Dus in het kader van de data zo makkelijk mogelijk beschikbaar maken zou het fijn zijn als er een Mapbox GL demo wordt gedeeld met alle nationaalgeoregister lagen, zodat niet iedereen het wiel opnieuw uit moet vinden voor iets dat vanzelfsprekend zou moeten zijn.

3 likes

@frankvl Betreffende verkeerde URL, wij zien géén verwijzing naar https://api.pdok.nl/lv/bgt/ogc/v0_1/tiles/NetherlandsRDNewQuad/{z}/{y}/{x}.pbf. Waar zie je dat precies?

Gevonden en inmiddels gefixed. Dank voor de melding.

2 likes

Ik zie nog ssteeds NetherlandsRDNewQuad, klopt dat?

Misschien een idee om de gewenste projectie als GET parameter toe te voegen zodat de gebruiker kan kiezen.

1 like

Beste Bart,

Refereer je naar de tiles URL genoemd in https://api.pdok.nl/lv/bag/ogc/v1_0/styles/bag_standaardvisualisatie_compleet?f=mapbox?
Het eerdere bericht ging erover dat deze onterecht naar de 0.1 versie verwees. Dat was een fout (moest 1.0 zijn) en is hersteld.

Je hebt gelijk dat er in de styles momenteel alleen naar NetherlandsRDNewQuad wordt verwezen. weet echter dat alle aangeboden styles (zie https://api.pdok.nl/lv/bag/ogc/v1_0/styles voor BAG en https://api.pdok.nl/lv/bgt/ogc/v1_0/styles voor BGT) voor elke projectie bruikbaar zijn. Je kan de URLs naar de tiles in de verschillende projecties vinden op https://api.pdok.nl/lv/bag/ogc/v1_0/tiles voor BAG en https://api.pdok.nl/lv/bgt/ogc/v1_0/tiles voor BGT.

Waarom staat er dan alleen NetherlandsRDNewQuad in de style? Dat is een beetje een mismatch tussen de OGC specificatie enerzijds en de (al langer beschikbare) Mapbox style specificatie anderzijds. De Mapbox style staat slechts een enkele URL toe. We zijn nog wel voornemens om dit te verbeteren/verduidelijken, waarschijnlijk door expliciet styles per projectie aan te bieden.

Maar weet in ieder geval dat er geen beperking is om een style icm met een bepaald projectie te gebruiken.

1 like

Ah oke, ik zie 't nu ook ja. Zou mooi zijn als die styles inderdaad per projectie beschikbaar komen. Nu moet ik de hele style kopiëren en handmatig aanpassen :wink:

Suggestie: https://api.pdok.nl/lv/bag/ogc/v1_0/styles/bag_standaardvisualisatie_compleet?f=mapbox&crs=WebMercatorQuad

1 like

Wij werken continue door aan verbeteringen van onze OGC API’s en zijn dus erg blij met dit soort meldingen. Na evaluatie hebben we je verzoek om meerdere projecties te ondersteunen (default blijft RD) op de backlog geplaatst. Ik veronderstel dat we deze in februari gaan realiseren. Ter verduidelijking: er komt geen nieuwe versie van de API.

1 like

Vanaf vandaag is er een aparte style beschikbaar voor elke projectie. Zie hiervoor bijvoorbeeld https://api.pdok.nl/lv/bag/ogc/v1_0/styles. In elke style wordt nu verwezen naar de bijbehorende Tiles URL.

De styles worden beschikbaar gesteld op de URLs styles/{styleId}__{projection}, voor de BAG zijn dit dus bijvoorbeeld o.a. de volgende styles:

3 likes