Route bepaling in PDOK

Steeds vaker worden “nieuwe” thema’s gepresenteerd die ook betrekking hebben op afstanden in de ruimte. Deze thema’s zijn altijd bepaald op basis van directie/hemelsbrede afstanden, terwijl soms ook wenselijk is dat het een route betreft. (Wat is de kortste route?)
In hoeverre kunnen er mogelijkheden aan PDOK worden toegevoegd dat er gebruik kan worden gemaakt van het bepalen van afstanden op basis van route en niet op basis van directe afstand?
Zou overigens ook handig zijn voor lokale GIS toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan leerlingen- en zorgvervoer.

Hoi @bramverbong, leuke vraag! PDOK Kaart is primair bedoeld voor het visualiseren van veelal statische gegevens. Het bevat geen mogelijkheid tot het uitvoeren van analyses zoals het berekenen van de kortste route tussen twee of meerdere punten. Om PDOK Kaart lichtvoetig te houden (zodat het eenvoudig in eigen sites opgenomen kan worden) is het onwaarschijnlijk dat routering mogelijk wordt.

Als je toch (met open data ipv Google Maps) wilt routeren raad ik je aan om naar OpenStreetMap en/of de Open Source Routing Machine(OSRM) te kijken. Met beide kun je de kortste route tussen twee punten berekenen, gebruikmakend van de open data van OpenStreetMap. Met OSRM is het zelfs mogelijk om meer dan twee locaties op te geven en de route als een GPX [1] bestand te downloaden.

OSRM en de gegevens van OpenStreetMap zijn open en downloadbaar. Als je technisch aangelegd bent kun je een eigen routering service opzetten.

Een andere interessante applicatie is Roudle.com.

Met Roudle bepaal je de slimste en meest duurzame plek voor jouw vergadering, meeting, training of afspraak. Voer de vertrekpunten in en vind de beste plek voor jouw afspraak, met zo min mogelijk reistijd, reiskosten en CO2-uitstoot!

PS
[1] Als je deze via bijv. QGIS omzet naar KML kun je het wel via PDOK Kaart visualiseren :wink:

Dankjewel voor je reactie. Ik had meer gehoopt op een oplossing waarmee je direct in de kaart route kunt bepalen en nog meer gehoopt dat dit dan een toepassing zou zijn die ik lokaal hier in de GIS applicatie zou kunnen gebruiken.

Welke GIS gebruik je? QGIS heeft een plugin (OSM Route) waarmee je OpenRouteService.org kan bevragen. Werkt heel eenvoudig, hieronder de route van Den Haag naar Amsterdam in drie clicks.

In welke formaat zou je de route willen hebben? Als je een beetje handig bent met APIs zou je een van de vele routers kunnen aanspreken en resultaat in je GIS applicatie laden.

(We kunnen, theoretisch, PDOK Kaart ook een van deze diensten laten aanspreken maar zoals hierboven vermeld is dat enigszins out of scope. Je kan het altijd in de wensenlijst opnemen datn weet je in elk geval zeker dat we het in het vizier hebben.)

Wij gebruiken in de organisatie NedGraphics software (NedBrowser icm NedGeomagazijn).