Showcase open data: Boer&Bunder

Hallo,

Wij gebruiken veelvuldig open (geo)datasets en ik ben een fan van PDOK / NGR / data.overheid.nl . Ik heb geen vraag maar het leek me leuk om hier eens te vertellen wat wij met de PDOK / open data doen. Er zijn heel wat mensen betrokken bij het beschikbaar stellen van de Nederlandse open data; bedankt! Hiermee kan iedereen nu mooie dingen maken.

Wij ontwikkelen o.a. de website https://boerenbunder.nl/. Een gratis website waar alle agrarische gebruikspercelen van het afgelopen jaar worden getoond (dit is de Basisregistratie percelen, die vind je onder PDOK downloads en services). Door een doorsnede te maken met de gebruikspercelen van vorige jaren (BRP dataset van vorige jaren, elk met een gewas, staat allemaal op PDOK) tonen we welk gewas elk jaar op dit perceel stond. Deze zogenaamde teeltrotatie is zeer relevant voor telers, net als simpelere zaken als de oppervlakte (loonwerkers gebruiken dit als een klant per oppervlakte betaalt voor een bewerking) en het XY-coordinaat (RD-new van de centroid, veel keuringsrapporten identificeren zo een perceel). De site krijgt zo’n 1500 unieke gebruikers per dag.

Boerenbunder is een soort van PDOK Viewer voor een specifieke niche doelgroep. We tonen open datasets die je als techneut goed kunt benaderen nu simpel/visueel voor boeren en aanverwante mensen. We kiezen zorgvuldig alleen de datasets uit die echt relevant zijn voor de doelgroep, hoe simpeler hoe beter. De datasets worden ‘uitgeknipt’ op perceelsniveau. Dit gaat o.a. om de grondsoortenkaart (bodemkaart via Alterra), de hoogtekaart (AHN 2 via PDOK) zodat je kunt zien hoe het water afloopt of waar de natte plekken zitten, de drone no-fly zones (PDOK) zodat je weet of je met je drone op het perceel mag vliegen, satellietbeelden en groei (via Alterra’s http://groenmonitor.nl, mede gebaseerd op de open data van NSO) waarmee je kunt zien hoe snel je gewas groeit en wanneer er geoogst is, grondwaterbeschermingsgebieden (data bijna onvindbaar) omdat je daar sommige middelen niet mag gebruiken.

We zijn met boerenbunder begonnen omdat we bij Dacom zelf deze data al verzamelden voor ons teelt-administratiepakket (zoveel mogelijk automatisch voor-invullen), en we via een hackaton met twee partners (FarmHack en Liters) dit creatief verder hebben uitgewerkt in een gratis/open portaal. We krijgen veel verzoeken en ideeën van de eindgebruikers en zijn nu druk bezig premium features in te bouwen in een abonnement om de doorontwikkeling mogelijk te maken.

Resumerend maken we gebruik van de volgende datasets/services:

  • Basisregistratie Percelen (PDOK BRP, download)
  • Bodemkaart (Alterra, download, tegenwoordig ook op PDOK)
  • Algemene Hoogtekaart (PDOK AHN2, hiervan gebruiken we de WCS om mee te rekenen)
  • Drone no-fly zones (download via PDOK)
  • Luchtfoto / en Top10NL achtergrondkaart (PDOK)
  • Agrarisch natuurbeheer (niet meer actueel, oude regeling, wordt hopelijk vervolgd)
  • NDVI gegevens via groenmonitor.nl
  • Grondwaterbeschermingsgebieden (gekregen via RIVM en WEVIN, ik kan dit nog niet goed uit de pdok data halen, maar dat is iets voor een ander topic)

Vriendelijke groet en bedankt voor de datasets,
Ivor Bosloper (Dacom)

7 likes

Leuk om hier eens zo’n gebruiksverhaal te lezen. Uit de cijfers zie je wel dat data worden gebruikt, maar door wie en hoe, dat weet je vaak niet. Dank voor het delen dus en helemaal mooi dat jullie het basisproduct zelf ook weer open delen en nu kijken of er een businessmodel op te ontwikkelen is. Dat is tenslotte ook een van de ambities van open data :slight_smile:

2 likes

@ivorbosloper leuk en goed om de showcase ook hier te zien, helder en duidelijk beschreven! :+1:

1 like

Hoi Ivor,
Maken jullie ook gebruik van INSPIRE datasets buiten Nederland?
Groeten,
Wim

Hallo Wim,

Jazeker. In Belgie (Vlaanderen en Wallonie), Frankrijk en Denemarken hebben we ongeveer dezelfde data operationeel. In de UK zoeken we dit nog (stond wel op data.gov.uk, maar toen we het echt wilden was het opeens niet beschikbaar omdat de perceelsgrenzen afgeleid zijn van het kadaster en deze ip claimt). In Duitsland heeft men een strikter idee over privacy. Er zijn nog verschillende andere EU-lidstaten waar de data ook openbaar is, maar dat heeft voor ons nu nog minder prioriteit.

Het kost me vaak 2 jaar doorlooptijd van idee naar de data kunnen gebruiken. Dit is een kwestie van keer-op-keer zoeken, google-translate gebruiken, mensen ergens ontmoeten, bellen, lobbyen, er een keer langs, en dan heb je een relatie waarin je de data en informatie kunt krijgen/gebruiken. Dan moet je het snel downloaden anders verdwijnt het soms weer (de brp2009 is in 2011 op data.overheid.nl gepubliceerd en toen ik de bronhouder hiervoor bedankte weer 2 jaar onbeschikbaar geweest omdat ze toch niet wisten of dit wel de bedoeling was). Soms staat het na een tijdje dan gewoon op een van de dataportalen.

Dan moet je nog iets doen met de data (ETL). Er zijn verschillende formaten (van shp, esri-gdb, wfs, gml, etc) in eigen projectie en eigen classificaties. Eén type dataset wordt soms per jaar in een ander formaat aangeboden, met andere field-names, met nieuwe codelijsten waarbij dezelfde codes in verschillende jaren soms een andere betekenis hebben. Vooral taal is dan lastig. Voor iemand uit het buitenland lijkt het me ook ingewikkeld om uit te vinden dat je voor deze data bij PDOK moet zijn, dat het dan bijvoorbeeld om de BRP gaat, daarbij een XML file moet vinden met urls naar .zip bestanden, waarin dan verschillende formaten esri-gdb files zitten, geometrieen met een epsg:28992 projectie en dan te begrijpen wat een categorie als grasland liggend naast een perceel hoofdzakelijk bestaand uit een ander gewas dan gras betekent (maakt google translate hier nou wel of geen gras van?). En iedereen heeft zijn eigen idee over interpretatie van oppervlakte of precisie van de geometrieen.

Uiteindelijk hebben we dan ETL-scripts met documentatie waar heel veel tijd in gestoken is maar uiteindelijk simpel zijn. De meeste waarde zit dan wellicht niet in het verkrijgen van de data, maar in kennis hebben over wat het precies betekent en hoe je het kunt gebruiken…

Groetjes Ivor