Hallo,
Wij gebruiken veelvuldig open (geo)datasets en ik ben een fan van PDOK / NGR / data.overheid.nl . Ik heb geen vraag maar het leek me leuk om hier eens te vertellen wat wij met de PDOK / open data doen. Er zijn heel wat mensen betrokken bij het beschikbaar stellen van de Nederlandse open data; bedankt! Hiermee kan iedereen nu mooie dingen maken.
Wij ontwikkelen o.a. de website https://boerenbunder.nl/. Een gratis website waar alle agrarische gebruikspercelen van het afgelopen jaar worden getoond (dit is de Basisregistratie percelen, die vind je onder PDOK downloads en services). Door een doorsnede te maken met de gebruikspercelen van vorige jaren (BRP dataset van vorige jaren, elk met een gewas, staat allemaal op PDOK) tonen we welk gewas elk jaar op dit perceel stond. Deze zogenaamde teeltrotatie is zeer relevant voor telers, net als simpelere zaken als de oppervlakte (loonwerkers gebruiken dit als een klant per oppervlakte betaalt voor een bewerking) en het XY-coordinaat (RD-new van de centroid, veel keuringsrapporten identificeren zo een perceel). De site krijgt zo’n 1500 unieke gebruikers per dag.
Boerenbunder is een soort van PDOK Viewer voor een specifieke niche doelgroep. We tonen open datasets die je als techneut goed kunt benaderen nu simpel/visueel voor boeren en aanverwante mensen. We kiezen zorgvuldig alleen de datasets uit die echt relevant zijn voor de doelgroep, hoe simpeler hoe beter. De datasets worden ‘uitgeknipt’ op perceelsniveau. Dit gaat o.a. om de grondsoortenkaart (bodemkaart via Alterra), de hoogtekaart (AHN 2 via PDOK) zodat je kunt zien hoe het water afloopt of waar de natte plekken zitten, de drone no-fly zones (PDOK) zodat je weet of je met je drone op het perceel mag vliegen, satellietbeelden en groei (via Alterra’s http://groenmonitor.nl, mede gebaseerd op de open data van NSO) waarmee je kunt zien hoe snel je gewas groeit en wanneer er geoogst is, grondwaterbeschermingsgebieden (data bijna onvindbaar) omdat je daar sommige middelen niet mag gebruiken.
We zijn met boerenbunder begonnen omdat we bij Dacom zelf deze data al verzamelden voor ons teelt-administratiepakket (zoveel mogelijk automatisch voor-invullen), en we via een hackaton met twee partners (FarmHack en Liters) dit creatief verder hebben uitgewerkt in een gratis/open portaal. We krijgen veel verzoeken en ideeën van de eindgebruikers en zijn nu druk bezig premium features in te bouwen in een abonnement om de doorontwikkeling mogelijk te maken.
Resumerend maken we gebruik van de volgende datasets/services:
- Basisregistratie Percelen (PDOK BRP, download)
- Bodemkaart (Alterra, download, tegenwoordig ook op PDOK)
- Algemene Hoogtekaart (PDOK AHN2, hiervan gebruiken we de WCS om mee te rekenen)
- Drone no-fly zones (download via PDOK)
- Luchtfoto / en Top10NL achtergrondkaart (PDOK)
- Agrarisch natuurbeheer (niet meer actueel, oude regeling, wordt hopelijk vervolgd)
- NDVI gegevens via groenmonitor.nl
- Grondwaterbeschermingsgebieden (gekregen via RIVM en WEVIN, ik kan dit nog niet goed uit de pdok data halen, maar dat is iets voor een ander topic)
Vriendelijke groet en bedankt voor de datasets,
Ivor Bosloper (Dacom)