Snelle vraag herindeling Dijk en Waard

Ik ben onlangs bezig geweest met het ophalen van data omtrent regio Alkmaar en een van de datasets dat ik gebruik heeft Langedijk en Heerhugowaard nog los van elkaar. het probleem komt naar voren omdat ik de data probeer te visualiseren op een kaart met de nieuwe gemeentelijke indeling maar nu komen de wijk codes en buurt codes niet overeen. Is er ergens een lijst met welke buurten en of wijken in welke verandert zijn?

Hoi (en welkom op dit forum),

Alle info over herindelingen vind je op https://www.metatopos.eu/

Voor verder meedenken is het handig als je aangeeft wélke data je wáár hebt opgehaald

Persoonlijk haal ik informatie over gemeentes en herindelingen van OWMS. Dat kun je meteen ook machine-leesbaar opvragen (met uitzondering van officiële gemeentenamen die met een apostrophe beginnen, dus 's-Gravenhage en 's-Hertogenbosch - da’s een bekende bug). Daar zitten dan weliswaar de wijken niet in, maar die kan je dan weer ophalen bij het CBS. De ID’s zijn redelijk overeenkomend, dus machinaal goed te koppelen - en dan kun je dus ook zien welke wijken overgegaan zijn (CBS is meestal wat minder snel bijgewerkt dan OWMS, dus als je haast hebt is het niet zo’n goed idee om het zo te doen - maar daar is mijn eigen FME Workspace voor Bestuurlijke Gebieden wel op gebouwd).

Hoi, bedankt voor het welkom,

Het gaat om data dat ik via Dego (VNG) ophaal. in deze data set hanteren zij Langedijk en Heerhugowaard als apart.

Het betreft de wijk en buurtcode zoals:
WK041600 - Wijk 00
BU03980100 - Schrijverswijk (maar dan als buurt)

Deze zijn namelijk herverdeeld of samen gevoegd maar ik kan nergens een lijst vinden met van welke code ze naar welke code zijn gegaan

Dag, volgens mij is er niet zo maar een overzicht beschikbaar over codeveranderingen tussen wijken in elk jaar. Op CBS StatLine kan je alleen info vinden of er een indelingswijziging is geweest (zonder details):

https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/85318NED/table?dl=7A108

Ik vermoed dat je geo lagen met elkaar moet gaan vergelijken in een GIS programma om in detail uit te kunnen vogelen wat er precies is gebeurt.

NB: metatopos.eu is inderdaad een erg fijne overzicht site!

1 like

De namen lijken hetzelfde te zijn gebleven. Als ik de Schrijverswijk-buurt ophaal voor de Gemeente Heerhugowaard uit de CBS-WFS 2021, dan vind ik het volgende:

WFS-Request:
https://service.pdok.nl/cbs/wijkenbuurten/2021/wfs/v1_0?service=WFS&version=2.0.0&request=GetFeature&typename=wijkenbuurten:cbs_buurten_2021&outputFormat=json&filter=<ogc:Filter xmlns:ogc="http://www.opengis.net/ogc"><ogc:And><ogc:PropertyIsEqualTo><ogc:PropertyName>gemeentenaam</ogc:PropertyName><ogc:Literal>Heerhugowaard</ogc:Literal></ogc:PropertyIsEqualTo><ogc:PropertyIsEqualTo><ogc:PropertyName>buurtnaam</ogc:PropertyName><ogc:Literal>Schrijverswijk</ogc:Literal></ogc:PropertyIsEqualTo></ogc:And></ogc:Filter>

Response (gedeeltelijk):
"buurtcode": "BU03980100", "buurtnaam": "Schrijverswijk", "wijkcode": "WK039801", "gemeentecode": "GM0398", "gemeentenaam": "Heerhugowaard"

Uit de 2022-WFS komt het volgende:

WFS-Request:
https://service.pdok.nl/cbs/wijkenbuurten/2022/wfs/v1_0?service=WFS&version=2.0.0&request=GetFeature&typename=wijkenbuurten:buurten&outputFormat=json&filter=<ogc:Filter xmlns:ogc="http://www.opengis.net/ogc"><ogc:And><ogc:PropertyIsEqualTo><ogc:PropertyName>gemeentenaam</ogc:PropertyName><ogc:Literal>Dijk en Waard</ogc:Literal></ogc:PropertyIsEqualTo><ogc:PropertyIsEqualTo><ogc:PropertyName>buurtnaam</ogc:PropertyName><ogc:Literal>Schrijverswijk</ogc:Literal></ogc:PropertyIsEqualTo></ogc:And></ogc:Filter>

Response (gedeeltelijk):
"buurtcode": "BU19801001", "buurtnaam": "Schrijverswijk", "wijkcode": "WK198010", "gemeentecode": "GM1980", "gemeentenaam": "Dijk en Waard"

Het lijkt er ook op dat de Buurt- en Wijkcodes opgebouwd worden uit de Gemeentecode, dus je kunt zelfs proberen om daar wat mee te spelen.

Maar je hebt in ieder geval de mogelijkheid om alle buurten en wijken van de betreffende gemeentes uit de betreffende WFS’sen te halen, en ze vervolgens te vergelijken.
Let wel op dat de featurenaam in 2021 net even anders is dan 2022, dat zag ik eerst ook niet.

1 like

Dit topic is 180 dagen na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.