Tiny House hoe te registeren in de BAG

Goedemiddag,

Hoe wordt een tiny house geregistreerd in de BAG, is dat als standplaats of als pand?
Het tiny house is een logiesfunctie en voldoet aan de BAG regels, krijg deze ook een huisnummer?
Het tiny house staat op wielen, en is geheel zelfvoorzienend

Interessante vraag, benieuwd hoe de BAG-mensen hier daarover denken. In principe staat m.i. alleen “Onroerend Goed” in de BAG, hoewel sommige gemeenten nog weleens bijv stacaravans hebben ingemeten (die later weer uit BAG verwijderd zijn). Wat mij betreft mogen ze er zo in, maar ik ga daar niet over.

Met wat zoeken vind ik dat er geworstel mee is: is “Tiny House Roerend of Onroerend?” bijv: AKD - Tiny houses een desillusie?

Om te bepalen of een object als pand (en verblijfsobject) afgebakend mag worden, kun je de beslisbomen hiervoor doorlopen:

Pand: Praktijkhandleiding BAG: START pand
Verblijfsobject: Praktijkhandleiding BAG: START verblijfsobject

Bij een tiny house is het op pandniveau meestal de vraag of er sprake is van een verplaatsbaar object: Praktijkhandleiding BAG: Is het bouwwerk duurzaam met de aarde verbonden?. Een verplaatsbaar object mag niet als pand worden afgebakend. In dat geval kan er ook geen verblijfsobject worden afgebakend, omdat een verblijfsobject zich alleen in een pand kan bevinden.

Het criterium verplaatsbaarheid is uitgewerkt aan de hand van voorbeelden. Zie hiervoor: Praktijkhandleiding BAG: Uitwerking onderscheid panden en verplaatsbare objecten

Verplaatsbare objecten, of eigenlijk de locatie waar een verplaatsbaar object zich (semi-permanent) bevindt, kan als standplaats worden afgebakend. Zie: Praktijkhandleiding BAG: Standplaats
Het is overigens aan de gemeente om al dan niet te besluiten een standplaats aan te wijzen.

Zowel een verblijfsobject als een standplaats is een adresseerbaar object. Dat betekent dat zowel aan een verblijfsobject als aan een standplaats een adres wordt toegekend.

Gezien de grote verscheidenheid aan tiny houses is geen algemeen antwoord te geven op de vraag hoe een tiny house in de BAG wordt geregistreerd. Dit hangt af van de objectieve kenmerken van het tiny house.

Aangezien in de beschrijving van deze situatie staat vermeld dat het tiny house op wielen staat, ligt het in dit geval niet voor de hand dat er een pand in de BAG wordt geregistreerd.

2 likes