Hierbij een update vanuit onze kant over de bevindingen rond het maken van vector tiles t.b.v. basiskaarten en het kunnen stylen van deze vector tiles.
Belangrijkste update is dat we onze vector tile basiskaart (Topo RD) uit beta hebben gehaald en nu definitief hebben uitgebracht. Deze wordt dus actief onderhouden. En zoals in deze thread al besproken is deze in de RD projectie.
Twee ontwikkelingen van de afgelopen weken:
Er is een nieuwe webapp gelanceerd waarmee je vector tiles met een eenvoudige UI kunt aanpassen. Hiermee wordt het voor eindgebruikers eenvoudig(er) om een eigen visualisatie variant te maken die past bij het gebruik. Als bijv. water meer nadruk nodig heeft, kan de gebruiker dit zelf configureren en hoeven er geen nieuwe tiles gemaakt te worden en opgeslagen te worden. Zie: https://developers.arcgis.com/vector-tile-style-editor. Voor het gebruik van een kaart in het Rijksdriehoekstelsel, zoals de Topo RD (vector tiled), hebben we ook een aparte How-to geschreven: http://www.esri.nl/~/media/esri-nl/tools-tips-tricks/How-to-bij-content-artikel
Daarnaast hebben we het datamodel aanzienlijk eenvoudiger gemaakt. Qua bronnen maken we gebruik van o.a. BRT (TOP10NL, TOP50NL) en BGT. We hebben de structuur aangepast, zodat dit naar verwachting beter te begrijpen is voor de eindgebruiker die de stijl wil aanpassen. Zo zijn gebouwen uit de diverse bronnen samengevoegd, zodat een eindgebruiker maar in één laag de kleur hoeft aan te passen voor gebouwen ipv per databron. In totaal zijn er 6 hoofdklassen gekozen waarin alle lagen te vinden zijn: Bodemgebruik, Kunstwerk, Pand, Infrastructuur, Inrichtingselement en Administratief.
Tevens zijn enkele technische verbeteringen doorgevoerd in de kaart, vooral omtrent labels. Zo werden in de beta-versie de straatnaamlabels nog getoond op basis van lijnen, maar dit zorgde voor een storende hoeveelheid aan herhaling van deze labels. We hebben er daarom nu voor gekozen om op diepere schaalniveaus de openbareruimte labels uit de BGT te gebruiken, gewoon als punten met een rotatiehoek.
Het volgende waar we nu aan werken is een vector tile hillshade van het AHN, zodat ook reliefvisualisatie gecombineerd kan worden met de vector basiskaart. Alles dus op basis van vector tiles, geen rastervisualisatie. Als er interesse is bij anderen over hoe we die maken, laat het dan gerust weten. We kunnen een sample delen zodra we net iets verder in het proces zijn. Als er andere vragen zijn, of feedback op de kaart is en keuzes die zijn gemaakt, horen we het graag. Het blijft een interessante puzzel om de diverse open bronnen te combineren…
Hebben anderen nog nieuwe bevindingen van recent rond het werken met of maken van vector tiles?