Binnen PDOK zijn we op dit moment druk bezig met een eerste vector tiling project. Voor ons is de bestaande praktijkrichtlijn tiling van Geonovum (voor zover toepasbaar) leidend.
Ook in het vector tiling tijdperk moet er een keuze gemaakt worden over schaalgrenzen en extents en de in de praktijkrichtlijn voorgestelde ‘Well-known scale set Nederland’ is ook voor vector tiling prima toepasbaar.
Of WMTS in de praktijk gebruikt gaat worden is nog onduidelijk. Technisch gezien uitstekend mogelijk maar op dit moment is de Mapbox aanpak (= url template met x/y/z placeholders in stijl document) dominant. Is het zinvol om WMTS te promoten als de markt hier weinig mee doet?
Het zou mooi zijn als de praktijkrichtlijn in de toekomst handreikingen doet voor specifieke vector tiling dilema’s zoals:
- welke attributen horen thuis in vector tiles? (zie opmerking onderaan)
- hoe kaartopmaak te delen met afnemers?
Concrete keuzes die wij nu (voorlopig) gemaakt hebben:
- CRS: RD (Well-known scale set Nederland) en WGS-84 (Web Mercator)
- Bestandsformaat: Mapbox Vector Tile Specification
- Kaartopmaak: Mapbox Style
Wat betreft het opnemen van attributen in vector tiles: binnen PDOK zien wij op dit moment vector tiling als middel om te komen tot kaartbeeld. De attributen die hiervoor relevant zijn (= worden geraakt door filter- en/of opmaakregels) moeten in de tiles opgenomen worden. Daarnaast zijn er identifiers nodig om kaartbeeld te kunnen relateren aan informatie uit andere databronnen. Voor een maatwerkapplicatie (waarbij alle kaartopmaakwensen bekend zijn) is dit goed te doen, maar voor een algemene dienst als PDOK is dit lastiger. Eenvoudigweg alle attributen (zoals aangeleverd door de bronhouder) overnemen in de tiles kan niet zomaar: tiles worden hierdoor erg groot en technisch gezien kunnen sommige attributen (herhalende groepen, samengestelde waarden, ‘exotische’ data typen zoals datum/tijd etc.) moeilijker opgeslagen worden in tiles omdat dat de relevante vector tiling ‘standaarden’ hiervoor nog niet ver genoeg uitontwikkeld zijn.