Veelgestelde vragen over geostandaarden

De helpdesk mailen met vragen over geostandaarden? Dat hoeft wat Geonovum betreft niet meer: je kan je vragen voortaan stellen via dit forum. Hieronder vind je alvast enkele veel voorkomende vragen:

Vanaf welke datum zijn de nieuwe NL- metadataprofielen van kracht?

De nieuwe versies (2.0.0) van de Nederlandse metadata profielen voor ruimtelijke datasets (ISO 19115) en services (ISO 19119) zijn in november 2017 vastgesteld en zijn sindsdien van kracht. De voorgaande versies: versie 1.3.1 voor datasets en 1.2.1 voor services worden nog tot 19 november 2019 ondersteund.

Zijn er al validators voor het testen van een XML bestand conform de Nederlandse Metadataprofielen versie 2?

Ja, deze zijn als beta beschikbaar.

Feedback op deze validators is welkom via dit forum!

Is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in de standaard voor de metadata verwerkt?

Het Nederlandse metadata profiel vereist niet dat er persoonsgegevens worden vastgelegd, wel een organisatienaam en e-mail adres. Gebruik bij voorkeur een functioneel e-mail adres, b.v. geovragen@[organisatie].nl.

Is er een mapping tussen het Nederlandse metadataprofiel en DCAT - de standaard die veel dataplatforms gebruiken?

Ja, deze mapping heet GeoDCAT-AP. Deze mapping is ontwikkeld in Europees verband.

Kan ik een compleet overzicht krijgen van de gestandaardiseerde begrippenlijsten van Geonovum?

Geonovum beheert de geoconceptenbibliotheek waar de begrippen van de door Geonovum beheerde informatiemodellen IMGEO, NEN3610, IMRO en IMKL gepubliceerd staan. De conceptenbibliotheek staat ook open voor de begrippen van andere informatiemodellen. Het Kadaster heeft hier bijvoorbeeld de begrippen van het IMBRT ontsloten. (de authentieke bron daarvoor is https://brt.basisregistraties.overheid.nl/begrippenlijst?articleid=1930029).

Waarom gebruikt het Metamodel voor Informatiemodellering (MIM) het stereotype <<Objecttype>> in plaats van het in geo-informatiemodellen gangbare stereotype <<FeatureType>>?

Het MIM is een metamodel dat zowel voor geo-informatie als voor administratieve informatie geldt. Daarom zijn meer algemene benamingen gekozen. Het Basismodel Geo-informatie, NEN 3610, is nu in review waaronder ook de verwerking van MIM in NEN 3610. De opname van <<Objecttype>> ipv <<FeatureType>> is daarbij een onderwerp. We verwachten niet dat dit problemen geeft bij technische implementatie.

Welke GML-versie is momenteel de geldende versie?

GML 3.2.1 (= ISO 19136:2007) is de nu geldende versie; deze staat op de Pas-toe-of-leg-uit lijst. Daarnaast kan GML 3.3 ook gebruikt worden. De diverse onderdelen uit de 3.3 versie zijn modulair toe te passen en backwards compatible met versie 3.2.1. GML 3.1.1 is een oude versie van de GML standaard die nog wel ondersteund wordt omdat CityGML 2.0 er gebruik van maakt en daarmee het BGT | IMGeo model. Zie voor meer info de GML pagina van Geonovum.

Waar vind ik de werkversie van de nieuwe API strategie?

De werkversie van de API strategie staat online. Via de github repository van Geonovum is het mogelijk om in contact te komen met de auteurs via issues en pull requests. Er is ook een (stabiele) consultatieversie van de API strategie beschikbaar.

4 likes

:ok_hand: :ok_hand:

1 like