WFS Gemeentecodes en -namen inlezen mbv PROPERTYNAME

Ik wil graag alle gemeentecodes en -namen opvragen. Dat doe ik nu via: https://geodata.nationaalgeoregister.nl/wijkenbuurten2020/wfs?request=GetFeature&TypeName=gemeenten2020&OutputFormat=application/json
Het antwoord bevat echter alle properties (waaronder de geometrie) en is daardoor groot/traag. In de documentatie lees ik dat je door PROPERTYNAME te gebruiken alleen de gewenste properties terug krijgt. De request https://geodata.nationaalgeoregister.nl/wijkenbuurten2020/wfs?request=GetFeature&TypeName=gemeenten2020&OutputFormat=application/json&PROPERTYNAME=gemeentecode,gemeentenaam werkt echter niet. Graag hulp!

hoi @robbeffers, in welke documentatie?

Dit interpreteer ik als ik wil de geometrien weg filteren, als dat het geval is weet ik niet of en WFS de juiste API is voor jou. Gezien de geometry (volgens mij) altijd onderdeel is van het response.

Mogelijk dat de bestuurlijkegrenzen api of direct op de CBS statline API een “betere” match is voor het type antwoord wat je verwacht?

Met ‘de documentatie’ bedoel ik: https://docs.qgis.org/testing/en/docs/server_manual/services/wfs.html#getfeature

De foutmelding van GeoServer is wat cryptisch, maar dit komt omdat je de SERVICE=WFS parameter vergeten bent. Deze link werkt wel:

https://geodata.nationaalgeoregister.nl/wijkenbuurten2020/wfs?request=GetFeature&TypeName=gemeenten2020&OutputFormat=application/json&PROPERTYNAME=gemeentecode,gemeentenaam&SERVICE=WFS

1 like

Perfiect, dit werkt uitstekend! Dank voor het meedenken!

1 like

Als het je alleen om de gemeentecode en gemeentenaam gaat, kun je ook OWMS gebruiken. Moet je wel even opletten dat de endDate leeg is, voor de actuele gemeenten.