WMS Ruimtelijke Plannen ook na 1 juli nagenoeg actueel?

In het bericht van 27 maart op Ruimtelijkeplannen.nl is te lezen dat de afnemersservice van Ruimtelijke Plannen (afnemers.ruimtelijkeplannen.nl) vanaf 1 juli vervalt.
Tijd om de bronnen van de in de gemeentelijke GIS-viewer van gemeente Veendam getoonde ruimtelijke plannen onder de loep te nemen.

Voor de plannen wordt in de GIS-viewer op 1 kaartlaag na 1 WMS gebruikt. De URL is https://service.pdok.nl/kadaster/plu/wms/v1_0.
Mijn vraag is of deze WMS na 1 juli actueel blijft. De WMS wordt als het goed is elke maand geactualiseerd. Zie Nationaal georegister.

Dag Fabian,

De services van PDOK tbv de ruimtelijke plannen, waaronder de WMS, blijft bestaan. Echter de actualisatie gaat per 1 juli wijzigen naar 6-maandelijks. Los van de updatefrequentie is deze data nooit compleet en (geheel) correct, immers ondermeer alle ontwikkelingen vanuit de Omgevingswet missen hierbij en alle gemeenten hebben al een omgevingsplan met relevante wet- en regelgeving.
Overigens, Ruimtelijkeplannen.nl waarschuwt al meer dan anderhalf jaar dat de afnemersservices gaan vervallen na inwerking treden van de Omgevingswet en adviseert gebruikers om gebruik te gaan maken van de diverse DSO-API’s.

1 like

Dag Merijn,

Bedankt voor je snelle reactie en goed om te weten dat de actualisatiefrequentie wordt aangepast.

Naar aanleiding van een ander bericht van jou op het geoforum heb ik me verdiept in het bevragen van de INSPIRE Download Service en de Ruimtelijke Plannen API.
Het gaat om het volgende bericht: GML met ongeldige geometrie in laag Bouwvlak? - #3 door MerijnKerlen

Mijn vraag is of met het maandelijks bevragen van de INSPIRE Download Service en de Ruimtelijke Plannen API een nagenoeg actueel kaartbeeld kan worden opgebouwd.
In een artikel ben ik ingegaan hoe de bevragingen zijn uitgevoerd: Ruimtelijke plannen bevragen.

Met vriendelijke groet,

Fabian

Dag Fabian,
Je LinkedIn beschrijving resulteert in het tonen van ruimtelijke plannen die tot stand zijn gekomen onder de Wet ruimtelijke ordening. Zoals @MerijnKerlen hierboven ook al aangeeft, mist daarin de data | de Omgevingsdocumenten die per 01-01-2024 onder de Omgevingswet tot stand zijn gekomen. En dus is het beeld over de juridische regelgeving en het beleid onvolledig.

Hoi Fabian,

Nog even als toevoeging; de reden dat de WMS in een 6-maandelijkse frequentie- blijft bestaan is om daarmee te voldoen aan de EU - INSPIRE verplichting.
Gebruikers van data uit Wro ruimtelijke plannen, TAM-IMRO en Omgevingswet Omgevingsdocumenten wordt dringend geadviseerd gebruik te maken van de DSO-LV API’s. Deze API’s staan beschreven op het ontwikkelaarsportaal DSO; Home - Ontwikkelaarsportaal
PDOK host 2 verschillende omgevingen voor de ruimtelijke plannen, een ‘as is’ (Nationaal georegister) en een geharmoniseerd (Nationaal georegister). Beide worden aangeboden vanwege de EU - INSPIRE verplichting en voor beide geldt dat de updatefrequentie 6 maandelijks is of wordt (per 1 juli aanstaande).
De enige wijze om een compleet en actueel beeld te krijgen is het gebruik van de DSO-LV API’s

Bedankt voor jullie reacties. Ik zal me allereerst gaan verdiepen in de Presenteren API.

1 like