BAG WMS "Missing key: SERVICE" error

Ik heb een vraag over de WMS laag van de bag. (https://service.pdok.nl/lv/bag/wms/v2_0?)
Op het moment dat ik de laag probeer op te halen in MapInfo, krijg ik de melding dat de key “Service” mist.

Andere willekeurige WMS lagen hebben dit niet en kunnen correct worden ingeladen.
Je krijgt deze foutmelding ook op het moment dat je de URL: https://service.pdok.nl/lv/bag/wms/v2_0? in laad.

Ik heb het probleem deels kunnen oplossen door de URL aan te passen naar https://service.pdok.nl/lv/bag/wms/v2_0?SERVICE=WMS echter is dit maar beperkt mogelijk in MapInfo. Dit resulteert in het feit dat ik geen informatie van de ingeladen features kan ophalen vawege dezelfde foutmelding.

Aangezien andere WMS lagen deze beperking niet hebben (bijv. https://img.nj.gov/imagerywms/Natural2015) was ik benieuwd of deze vereiste kan worden uitgezet bij het ophalen van de BAG data?

Hoi Sander,

Welkom!

Mapinfo ken ik niet (meer), maar als ik zo eens naar de verschillende GetCapabilities documenten kijk, dan vraag ik me af of het niet een probleem van MapInfo is.
Het verschil dat ik zie met de Capabilities van de WMS die jij noemt, is dat de GetMap->OnlineResource een url is zonder vraagteken, terwijl die van de BAG WMS een vraagteken op het einde bevat. Het zou kunnen dat MapInfo daar over struikelt. Lukt het bijvoorbeeld wel met de AAN-wms (https://geodata.nationaalgeoregister.nl/aan/wms)? Die heeft in de Capabilities ?SERVICE=WMS toegevoegd.

Kun je 1 of 2 noemen die door PDOK worden geleverd en wel goed gaan?

Hoi sbjager,

Bedankt voor de snelle reactie.
de layer “AAN” van https://geodata.nationaalgeoregister.nl/aan/wms is inderdaad ook een laag die goed werkt.

Ik heb nog even een PDOK laag opgezocht, en deze werkt ook:
Actueel Hoogtebestand Nederland 3

maar deze:

https://service.pdok.nl/hwh/hydrografie/wms/v1_0?request=getcapabilities&service=wms

werkt niet.

Overigens ben ik het met je eens dat MapInfo het verkeer verstuurd, echter zit ik met mijn applicatie op dit moment vast aan een oudere (2019) versie van MapInfo. Vandaar dat ik het eerst hier probeer.

Ik ben bang dat alles wat inmiddels is overgezet naar service.pdok.nl dan niet gaat werken in (jouw versie van) Mapinfo Een steekproef duid er op dat alle url’s in WMS-capabilities daar eindigen op een ?, en alles wat nog op geodata.nationaalgeoregister.nl staat de ?service=wms toegevoegd heeft. En als Mapinfo 2019 dat niet juist kan interpreteren, dan word het lastig.
Ik denk niet dat PDOK alle capabilities documenten daar op gaat aanpassen, ook al kan ik er niks over vinden in de WMS 1.3.0 specs (daar staat in alle voorbeelden wel een url met ?, maar in de xlink specs staat daar niks over).

sbjager,

Ik wil je in elk geval hartelijk bedanken voor je support.
Ondertussen kan ik je melden dat het mij is gelukt om werkend te krijgen.

Mochten er mensen met MapInfo het zelfde probleem hebben dan is dit de oplossing:

  • Creeer in Mapinfo je WMS-laag, mapinfo zal een .tab en .xml bestand maken.
  • sluit MapInfo
  • Open je .XML bestand
  • voeg de volgende dingen toe aan de GetCapabilities:
  • GetMap= aanpassen naar ?SERVICE=WMS
  • toevoegen: GetFeatureInfo ?SERVICE=WMS

voorbeeld:

<HTTP GetCapabilities="https://service.pdok.nl/lv/bag/wms/v2_0?SERVICE=WMS" GetMap="https://service.pdok.nl/lv/bag/wms/v2_0?SERVICE=WMS" GetFeatureInfo="https://service.pdok.nl/lv/bag/wms/v2_0?SERVICE=WMS"/>
2 likes

Hoi Sander,

Fijn dat 't je gelukt is, en ook fijn dat je de oplossing hier deelt. Dat helpt anderen met eenzelfde of vergelijkbaar probleem hopelijk.
Dankjewel!

Stefan