BGT Vectortiles in QGIS

Goedendag,
De Beta werkte inderdaad goed, maar net zoals Ebeere loop ik tegen wat dingen aan bij de OGC API.
Ik gebruik QGIS 2.22.

*In de beta werkte de style goed. (https://geodata.nationaalgeoregister.nl/beta/topotiles-viewer/styles/achtergrond.json) *
Bij de OGC API krijg ik hem niet werkend, is de URL stijl (https://api.pdok.nl/lv/bgt/ogc/v0_1/styles/achtergrondvisualisatie.json) correct? .mapbox en .mapbox.stylejson in plaats van JSON werken niet.

Als ik het coordinatenstelsel op EPSG:28992 (RD) zet, komt dit niet overeen met andere kaartlagen, alleen zichtbaar op zoomniveau 12 bij een schaal van 1:50000 (ook EPSG:28992).

EDIT: Ik heb het stijlprobleem gevonden, deze doet het nu, enkel de projectie nog!

Hoi, zijn er hier mensen die hier iets mee kunnen/doen in QGIS?

Als ik het goed zie, is er alleen het 28992 tileschema?
Is het een plan/idee om ook 3857 uit te serveren?

Ik heb ook geprobeerd om deze vectortiles in QGIS te laden. Probleem is dat QGIS bij opvragen RD-coördinaten levert voor {x}{y}, wat mij op zich juist lijkt. Maar dat de tileservice blijkbaar met {row}{cols} werkt. Het is mij niet gelukt om tiles via RD coördinaten te laten leveren.
Ik heb de volgende URL gebruikt:
https://api.pdok.nl/lv/bgt/ogc/v0_1/tiles/NetherlandsRDNewQuad/{z}/{x}/{y}.pbf

Ik weet niet of dat aan de service van PDOK ligt.
Dat het wel goed kan, blijkt wel als ik bijvoorbeeld een service van gemeente Amsterdam gebruik. Die gebruikt wel RD-coördinaten voor het leveren van de tiles:
https://api.data.amsterdam.nl/v1/mvt/aardgasvrijezones/buurt/{z}/{x}/{y}.pbf


Zoomlevel beide op 12 vastzetten maakt in- en uitzoomen mogelijk.

Wij weten dat andere projecties zeer gewenst zijn en hebben dit op onze backlog staan. Dit jaar zal het nog niet gerealiseerd zijn, helaas. Nog eventjes geduld :wink:

Hoi Anouk,

Bedankt!
Als ik de laag naar projectie EPSG:28992 (RD) zet, komt deze niet overeen met andere services zoals de WMTS in dezelfde projectie, zie foto hierboven. Op welke projectie werken de vectortiles precies?

Met de link van het georegister werkt het voor alle zoomniveaus prima in Qgis: http://geodata.nationaalgeoregister.nl/beta/topotiles/{z}/{x}/{y}.pbf

De Beta-versie werkt inderdaad prima. Daar wordt, zo te zien EPSG:3857 gebruikt.

De productieversie lijkt wel het maptile-grid-stelsel als projectie te gebruiken, in plaats van RD.
row/col in plaats van x/y. Dat lijkt mij niet zo handig, want dan kun je zonder extra programmeerwerk die vectortiles niet gebruiken in QGIS, en mogelijk ook niet in vele andere applicaties.

De uitleg in het oorspronkelijke bericht zegt:

TilematrixSet op basis waarvan de Tiles worden geserveerd op een matrix/row/col dan wel z/x/y endpoint, met NetherlandsRDNewQuad

Hoe kan gebruik gemaakt worden van het z/x/y-endpoint?

Volgens mij lopen er verschillende dingen door elkaar.

De BGT VT (https://api.pdok.nl/lv/bgt/ogc/v0_1/) geeft vectortiles terug in RD (EPSG:28992) volgens het “Nederlandse richtlijn tiling”. (Deze komt over een met de meest gangbare WMTS’en zoals de brtachtergrondkaart, lufotofoto’s, enz…)

De Topotiles (http://geodata.nationaalgeoregister.nl/beta/topotiles/) is een (5-6 jaar) ouwe demo/poc geweest die een eigen leven is gaan leiden. Deze is in EPSG:3857

Volgens mij accepteerd QGIS nu (nog) alleen VT in WGS84. M.a.w. je kan de BGT VT op dit moment niet “goed” in QGIS krijgen.

Ja de tekst is hier mogelijk wat verwarrend, maar dit betreft beide hetzelfde endpoint.
Ter verduidelijk er is maar 1 endpoint → https://api.pdok.nl/lv/bgt/ogc/v0_1/tiles/NetherlandsRDNewQuad/{z}/{x}/{y}.pbf waaronder de RD Vectortiles zitten. Die men kan implementeren in viewers zoals bijvoorbeeld Vectortile Demo Viewer

2 likes

Volgens mij accepteerd QGIS nu (nog) alleen VT in WGS84. M.a.w. je kan de BGT VT op dit moment niet “goed” in QGIS krijgen.

Dat zou het probleem met de projectie wel kunnen verklaren. Helaas. De documentatie bij QGIS geeft hier geen duidelijkheid over. Dat had mij een hoop uitzoekwerk kunnen besparen.
Ik verwacht niet dat QGIS dit snel zal ondersteunen. BGT-Vectortiles leveren in EPSG:3857 is dus zeer gewenst.

Bedankt voor de uitleg.

1 like

Webmercator???
Check inmiddels de lancering van de meest recente API’s op: PDOK lanceert de BGT Vector Tiles (OGC API) 1.0 versie en op: BAG nu ook beschikbaar als Vector Tiles via PDOK (OGC API’s).

Voor de early adopters (afnemers van de 0.1 versie) graag zo snel mogelijk overstappen naar deze api’s. Zoals vermeld voldoen deze volledig aan de specificaties en ontvang je meer functionaliteit!

1 like

Hoi Anouk,

Ik heb nog geen tijd gehad om er zelf aan te zitten, dus excuus als ik het fout heb.

Had al gezien dat 1.0 versie over webmercator beschikt, goed bezig! Volgens had QGIS 3.32 al de functionaliteit om projecties aan te passen.

Ik ga dit weekend uittesten of ik de .mvt API kan inladen

1 like

Het werkt nu inderdaad, voor zover ik zie, probleemloos in QGIS. :grinning:

20230914_QGIS_BGT_vectortiles

3 likes

top!!!
Ben heel benieuwd of je er leuke dingen mee kunt doen… en als je toch iets tegenkomt meldt het ons dan svp

1 like

Ik was aan het kijken naar waar verkeersdrempels liggen en de uitvoering.
Inzichtelijk maken met style.
Hier een verschil tussen betonstraatstenen en beton element

("plus_functie" IS 'verkeersdrempel') AND ("status" IS 'bestaand') AND ("plus_fysiek_voorkomen" IS 'betonstraatstenen')

Dit om te kijken of een drempel geschikt is voor rolstoelen. Helling 1:6 of flauwer.
Bouwbesluit hellingbaan geeft ondermeer 1:12 aan. Daar zit nog wel een verschil tussen.

De huisnummers en straatnaam zijn wat aan de grote kant. In de standaard style.

Hou er wel rekening mee dat de niet-verplichte onderdelen in de BGT nog lang niet door alle bronhouders zijn ingevuld. Je zult nog menige gemeente tegenkomen zonder verkeersdrempels en fysieke voorkomens zoals ‘betonstraatstenen’. Er zijn helaas zelfs nog gemeenten die hun vegetatiepunten (bomen) nog niet hebben aangeleverd in de BGT…!

Ik weet eigenlijk niet of het niet-verplichte deel wel wordt meegenomen bij de vectortiles.

Wat ik mij afvraag is of in QGIS een labelrotatie kan worden gebruikt bij de visualisatie van vectortiles, net zoals in de PDOK vectortiles viewer is te zien.

Dat was me al langer duidelijk.
Er zijn er ook die ze er in hadden staan maar nu hebben afgevoerd.
Zoals ook de rollatoropgangen van trottoir naar trottoir. Wat meestal een andere steen heeft dan het trottoir zelf. Zo ook de geleidestroken.

Ik zal eens kijken of we daar nog iets aan kunnen doen. Heb nog geen idee welke criteria hiervoor zijn toegepast in de styling

Het doen van terugmeldingen zou hierbij wel helpen! Nu weet ik ook wel dat je dan dagen hiermee kunt vullen, maar niet gemeld is ook niet verbeterd :wink:

Ik ben er uit wat betreft de rotatie. Zat even op het verkeerde spoor waar het ging op de plek in QGIS waar dat is in te stellen. Gelukkig had ik nog een eerder project staan waar ik het af kon kijken. Het is bij de labelinstellingen te vinden onder ‘Placement’ (‘Plaatsing’) en dan onder ‘Data defined’ (Gegevens gedefinieerd’). Je kunt daar bij ‘Rotation’ (‘Rotatie’) een expressie handmatig opvoeren. Ik heb het volgende gebruikt:
360-to_real(“hoek”). Dit moet dan bij alle aanwezige labelstijlen worden ingesteld.

Waarom het zo is weet ik niet, maar de hoek moet van 360 worden afgetrokken om deze in QGIS juist weer te geven.

2 likes