BGT Vectortiles in QGIS

Goedendag,
De Beta werkte inderdaad goed, maar net zoals Ebeere loop ik tegen wat dingen aan bij de OGC API.
Ik gebruik QGIS 2.22.

*In de beta werkte de style goed. (https://geodata.nationaalgeoregister.nl/beta/topotiles-viewer/styles/achtergrond.json) *
Bij de OGC API krijg ik hem niet werkend, is de URL stijl (https://api.pdok.nl/lv/bgt/ogc/v0_1/styles/achtergrondvisualisatie.json) correct? .mapbox en .mapbox.stylejson in plaats van JSON werken niet.

Als ik het coordinatenstelsel op EPSG:28992 (RD) zet, komt dit niet overeen met andere kaartlagen, alleen zichtbaar op zoomniveau 12 bij een schaal van 1:50000 (ook EPSG:28992).

EDIT: Ik heb het stijlprobleem gevonden, deze doet het nu, enkel de projectie nog!

Hoi, zijn er hier mensen die hier iets mee kunnen/doen in QGIS?

Als ik het goed zie, is er alleen het 28992 tileschema?
Is het een plan/idee om ook 3857 uit te serveren?

Ik heb ook geprobeerd om deze vectortiles in QGIS te laden. Probleem is dat QGIS bij opvragen RD-coördinaten levert voor {x}{y}, wat mij op zich juist lijkt. Maar dat de tileservice blijkbaar met {row}{cols} werkt. Het is mij niet gelukt om tiles via RD coördinaten te laten leveren.
Ik heb de volgende URL gebruikt:
https://api.pdok.nl/lv/bgt/ogc/v0_1/tiles/NetherlandsRDNewQuad/{z}/{x}/{y}.pbf

Ik weet niet of dat aan de service van PDOK ligt.
Dat het wel goed kan, blijkt wel als ik bijvoorbeeld een service van gemeente Amsterdam gebruik. Die gebruikt wel RD-coördinaten voor het leveren van de tiles:
https://api.data.amsterdam.nl/v1/mvt/aardgasvrijezones/buurt/{z}/{x}/{y}.pbf


Zoomlevel beide op 12 vastzetten maakt in- en uitzoomen mogelijk.

Wij weten dat andere projecties zeer gewenst zijn en hebben dit op onze backlog staan. Dit jaar zal het nog niet gerealiseerd zijn, helaas. Nog eventjes geduld :wink:

Hoi Anouk,

Bedankt!
Als ik de laag naar projectie EPSG:28992 (RD) zet, komt deze niet overeen met andere services zoals de WMTS in dezelfde projectie, zie foto hierboven. Op welke projectie werken de vectortiles precies?

Met de link van het georegister werkt het voor alle zoomniveaus prima in Qgis: http://geodata.nationaalgeoregister.nl/beta/topotiles/{z}/{x}/{y}.pbf

De Beta-versie werkt inderdaad prima. Daar wordt, zo te zien EPSG:3857 gebruikt.

De productieversie lijkt wel het maptile-grid-stelsel als projectie te gebruiken, in plaats van RD.
row/col in plaats van x/y. Dat lijkt mij niet zo handig, want dan kun je zonder extra programmeerwerk die vectortiles niet gebruiken in QGIS, en mogelijk ook niet in vele andere applicaties.

De uitleg in het oorspronkelijke bericht zegt:

TilematrixSet op basis waarvan de Tiles worden geserveerd op een matrix/row/col dan wel z/x/y endpoint, met NetherlandsRDNewQuad

Hoe kan gebruik gemaakt worden van het z/x/y-endpoint?

Volgens mij lopen er verschillende dingen door elkaar.

De BGT VT (https://api.pdok.nl/lv/bgt/ogc/v0_1/) geeft vectortiles terug in RD (EPSG:28992) volgens het “Nederlandse richtlijn tiling”. (Deze komt over een met de meest gangbare WMTS’en zoals de brtachtergrondkaart, lufotofoto’s, enz…)

De Topotiles (http://geodata.nationaalgeoregister.nl/beta/topotiles/) is een (5-6 jaar) ouwe demo/poc geweest die een eigen leven is gaan leiden. Deze is in EPSG:3857

Volgens mij accepteerd QGIS nu (nog) alleen VT in WGS84. M.a.w. je kan de BGT VT op dit moment niet “goed” in QGIS krijgen.

Ja de tekst is hier mogelijk wat verwarrend, maar dit betreft beide hetzelfde endpoint.
Ter verduidelijk er is maar 1 endpoint → https://api.pdok.nl/lv/bgt/ogc/v0_1/tiles/NetherlandsRDNewQuad/{z}/{x}/{y}.pbf waaronder de RD Vectortiles zitten. Die men kan implementeren in viewers zoals bijvoorbeeld Vectortile Demo Viewer

2 likes

Volgens mij accepteerd QGIS nu (nog) alleen VT in WGS84. M.a.w. je kan de BGT VT op dit moment niet “goed” in QGIS krijgen.

Dat zou het probleem met de projectie wel kunnen verklaren. Helaas. De documentatie bij QGIS geeft hier geen duidelijkheid over. Dat had mij een hoop uitzoekwerk kunnen besparen.
Ik verwacht niet dat QGIS dit snel zal ondersteunen. BGT-Vectortiles leveren in EPSG:3857 is dus zeer gewenst.

Bedankt voor de uitleg.

1 like