Eén app voor topografische kaart Kadaster en andere nationale en internationale open geo-data

Om zowel de topografische kaart van het Kadaster, andere overheidsdata via PDOK (BGT, Kadastrale percelen, actuele luchtfoto, AHN), gratis kaarten van National Mapping Agencies (NMA) van andere landen, als gratis internationale kaartdata zoals Google Maps en OpenStreetMap in één app over elkaar heen te kunnen leggen, gebruik ik de gratis app All-in-one OfflineMaps. Ik vind het een fijne app voor zowel wandelen als thuis op de bank. Er zit geen reclame in de app en alleen voor heel specifieke functies zoals GPS-routes (GPX) is de betaalde versie AlpineQuest nodig.

Veel kaarten zijn eenvoudig toe te voegen uit een lijst van “community maps” in de app. Voor de Nederlandse PDOK-data en kaarten van sommige andere NMA’s e.d. is een AlpineQuest-XML-configuratiebestandje (aqx) nodig. Het maken daarvan is wel even wat werk, daarom heb ik de configuratiebestandjes die ik voor eigen gebruik gemaakt heb hier al eerder gedeeld zodat iedereen ze makkelijk kan gebruiken. Omdat de URL’s van PDOK soms wijzigen heb ik deze week weer eens nieuwe versies gemaakt.

Instructie

1 like

Ik heb het het aqx-bestand voor PDOK nogmaals bijgewerkt omdat er al weer een aantal URL’s gewijzigd was. Ja, PDOK kondigt dat wel aan, maar aangezien dit een hobbyproject is komt het er meestal pas van de URL’s bij te werken als ik me er zelf aan erger dat een kaartlaag niet meer werkt.

Ook heb ik de kaartlaag met grenzen zo aangepast dat de CBS-wijk-en-buurtkaart automatisch nieuwe versies weergeeft. Dat was nog niet zo makkelijk aangezien hier geen URL voor de actuele kaartlaag voor is zoals bij de luchtfoto’s. Waarom is die er eigenlijk niet?

3 likes

:laughing: zo herkenbaar…

1 like

Ik vermoed om dat dit lang gelden zo ontstaan is (uitgebouwd met jaren) maar helemaal zeker weet ik niet. Ik zal de wens in ieder geval bij de data-aanbieder neerleggen ter beoordeling.

1 like

Zou wel een mooi idee zijn om dat als ‘standaard’ te gebruiken.
Er zijn meerdere datasets waarvan meerdere versies beschikbaar zijn, dus als daar altijd een ‘_actueel’ versie van zou zijn…

1 like

Dan moet je geen cache systeem hebben/gebruiken, anders mix je verouderde met nieuwe data.

Dat mixen gebeurt nu bij datasets zoals BRT, BGT, luchtfoto, kadastrale kaart enz. ook, dus dat lijkt me niet zo’n bezwaar.

Nu OpenTopo niet meer gratis is, heeft de app All-in-one OfflineMaps (en de app AlpineQuest Off-Road Explorer van dezelfde maker) de topografische kaart van het Kadaster (BRT), BGT en enkele andere PDOK-kaartlagen en Topotijdreis-jaren (incl. OpenTopo 2022) op mijn verzoek standaard opgenomen. Daardoor zijn de configuratiebestanden die ik maak alleen nog nodig voor de PDOK-kaartlagen (o.a. AHN) en Topotijdreis-jaren die niet standaard opgenomen zijn, en internationale data die om juridische redenen niet opgenomen zijn (o.a. Strava Heatmap in hoge resolutie, zie info over benodigde codes uit Stava-cookie).

Je vindt de PDOK- en Topotijdreis-kaartlagen hier in de app:

  • Klik op het kaarticoon (2e linksonder)
  • Kies “Available maps”
  • Klik op “+”
  • Scroll naar “Netherlands” onder het kopje “Local Maps”