Geocodering met PDOK

@Tom ik weet toevallig dat de PDOK BAG Geocoder plugin (PDOK BAG Geocoder — QGIS Python Plugins Repository) recent is geupdate. Misschien eens proberen?

De PDOK BAG Geocoder geeft bij 20% van de adressen van Chargepoints.csv een foutmelding, die je weg moet klikken. Die kun je in de code wel weghalen, maar dan nog erg veel fouten.

@fvanveen ik kreeg nog zo’n melding. Het blijkt dat er in de plugin in pdokbaggeocoder_library.py nog een paar ‘print’-statements zitten, die onder Windows de foutmeldingen leveren.

Zie:

en

Je kunt Eelke vragen een neiuwe versie te maken, of zelf even een # voor die 3 regels te zetten:

Sorry voor de late reactie,

@rduivenvoorde Ik was onder de indruk dat de Geocoder uit dienst werd genomen en vervangen door de locatieserver? Heb de link geprobeerd, Qgis geeft aan dat het metadatabestand ontbreekt, maar zal morgen nog eens proberen.

@fvanveen Dank je wel, dat is heel fijn! Ik weet alleen niet hoe lang ik daarop kan wachten ): Naar mijn huidige planning heb ik nog vier weken voordat dit onderdeel af moet zijn.

Ik heb de drie print statements weggehaald zoals Richard aangaf. Daarna de eerste 50 records geconverteerd in QGIS 2.18.19 en dat werkte feilloos.

Om eenvoudig te geocoderen zonder een GIS pakket nodig te hebben is er een spreadsheet in Excel beschibkaar, waarmee je kunt Geocoderen.
Je kunt het spreadsheet downloaden: Download PDOK Geocoder v 2.3.2 - 2021.xlsx
Opmerkingen en verbetervoorstellen zijn welkom.

Dit spreadsheet heb ik gemaakt om zelf mbv van postcode huisnr. RD coordinaten op te zoeken via de gratis LoactieServer van PDOK.
Via deze methode zijn in principe ook andere PDOK kaart services aan te spreken.
Hiervoor is ook een voorbeeld spreadsheet aanwezig. Opmerkingen en verbetervoorstellen zijn welkom.

Het ‘geheim’ van dit spreadsheet zit in de formule ‘FilterXMLWebservice’. Deze formule is gemaakt in VBA om een webservice te bevragen en het XML antwoord binnen Excel te kunnen verwerken.

5 likes

Beste Tom,

Een geocoder gemaakt door een docent bij ons op school is wellicht precies wat je zoekt: http://geocoder.has.nl/geocoder/

Groeten,
Lout

2 likes

Beste Jeroen,

Zijn de links in het document nog actueel? Ik zie dat je 4 likes hebt dus het zal vast werken maar bij mij verschijnt er geen XY maar dit: geocoding_JBaltussen.

groet,
Laura

Beste Lout,

Super, wat een uitkomst, bedankt!
Kom er wel achter dat de coördinatengeocoding_Lout van scherpenzeel (gld) ergens bij Lemmer uitkomen, maar verder lijkt het goed.
Overigens ligt bij Lemmer ook een Scherpenzeel met postcode 8483.

groet,
Laura

2 likes

Dag Laura.
Neem aan dat je probleem is opgelost.
Jeroen

ps
Zou je je toepassing kunnen beschrijvien als inspiratie voor andere gebruikers?

Beste Jeroen,
Het probleem met jouw excel sheet is niet opgelost, maar ik heb de adressen via de HAS nu aan kunnen vullen met coördinaten.
Waar ik dit voor wil gebruiken? Ik wil onze terugmeldingen aan de BAG/BRK en WOZ in beeld brengen, zodat dit medewerkers (hopelijk) aanspreekt om meer terug te melden aan de basisregistraties. Ik heb alleen een lijst met adressen. Ik ben nog erg onervaren met GIS, en ben het nu allemaal een beetje aan het ontdekken. In QGIS heb ik geprobeerd met de plugin MMQGIS maar kwam ook niet verder, omdat ik niet weet wat ik bij API in moet vullen.

Hallo Jeroen,

Ik heb n.a.v. een vraag van een collega ook jouw Excel-sheet proberen te gebruiken maar omdat alle links verwijzen naar http i.p.v. https werkt het geocoderen niet goed. Ik kan niet uit de voeten met VBA en/of macro’s dus wellicht dat jij een aangepaste versie beschikbaar kan stellen?
Ik kan zelf wel met de plugin van QGIS uit de voeten maar voor mijn collega’s werkt deze Excel-sheet handiger.
Alvast bedankt voor je reactie.

Erik Jan

Dag ErikJan,

Goed dat je dit berichtje stuurt. De Excel is gemaakt in de tijd dat de PDOK services nog niet https waren.
Ik ga proberen dit te repareren en een nieuwe versie publiceren.

Jeroen

1 like

Halle ErikJan,

Ik had hetzelfde probleem met de Excel sheet als jij. Bedoel je de geocoding plugin? Is deze ook geschikt om meerdere adressen van een XY te voorzien?

groet,
Laura

Hallo Laura,

Ik heb dat nog niet ontdekt maar wellicht dat anderen dat weten.
Omdat de vraag gaat over het geocoderen van honderden adressen en bij ons intern (in ieder geval voorlopig) geen QGIS beschikbaar is lijkt de Excel-sheet beter bruikbaar.

Groet, Erik Jan

Hallo Jeroen,

Bedankt voor je reactie en fijn dat je dit wilt oppakken.

Groet,
Erik Jan

Beste Jeroen, inderdaad heel fijn dat je hier naar wilt kijken, ik ben ook geïnteresseerd! Misschien dat iemand me ook kan helpen met deze vraag: Ik probeerde laatst de PDOK locatieserver plugin voor QGIS, maar die lijkt niet (meer) te werken? Is er een werkende plugin om te geocoderen in QGIS? Met welke versie? Veel dank!

Groeten,

Felix

Beste Felix, De laatste versie van de PDOK services-plugin (3.4.4) werkt gewoon met QGIS 3.8.
Het enige dat me nu opvalt is dat je geen autocomplete dropdown lijst hebt waardoor het misschien lijkt dat hij het niet doet, maar ik weet niet of dat er ooit in gezeten heeft.
Zie PDOK services plugin 3.4.4 — QGIS Python Plugins Repository voor meer informatie.

3 likes

Dag Jeroen,

Ik heb met interesse deze post gelezen en ben benieuwd of er inmiddels een verbeterde versie van de excel beschikbaar is?

Groet Sebastiaan

1 like

Dag,
Eindelijk tijd gehad om de Excel te repareren.
Het had niets met https te maken, maar de LocatieServer heeft een nieuwe uitgebreidere XML structuur.
De spreadsheet maakt eenvoudig gebruik van het volgnummer in de XML, waardoor de oude versie niet meer werkte. Er is een extra tabblad toegevoegd met alle elementen van de LocatieServer lookup service.
Hiermee kun je zelf ook meer informatie toevoegen als je dit wilt, bv provincie of waterschap op dat adres.
Veel plezier met het spreadsheet verder.
Download:
https://groepen.pleio.nl/file/download/61256241

1 like