Ik heb van de kaart C_34Z1.laz slechts een beperkt gedeelte nodig. Ik zou graag zelf kleinere LAZ-files kunnen creëren of downloaden. Met Lastool (onderdeel Lassplit) kwam ik al erg ver, maar doordat er C_34Z1.laz meer dan 7,5 miljoen punten staan, neemt die o.a. GPS-time en intensity niet meer mee. Met name GPS-time heb ik wel nodig.
Zou iemand mij kunnen uitleggen of er een andere manier is om kleinere LAZ-files te kunnen downloaden / maken?
Ik dacht dat dit de oorzaak was waarom ik met mijn LAS-file (vanuit de LAZ-file) telkens in de oceaan onder west-Afrika uitkwam, maar dat heeft waarschijnlijk een andere oorzaak. Ik zonder kaarten inlees, krijg ik wel precies de layout van de bomen e.d.
Dus waarschijnlijk 2 beginnersvragen:
- 1 - Hoe kom ik met mijn LAS-file uiteindelijk keurig in de achterhoek uit i.p.v. Afrika - moet er andere metadata of zo ziet bij?
- 2 - In Amerika kun je mooi in een kaart een vierkant maken en je krijgt dan een kleinere dataset. Volgens mij was dit in de AHN2-viewer ook zo. Bestaat er nog zo iets voor Nederland?
Het antwoord op vraag 2: dat is bij het AHN helaas niet mogelijk (is ook nooit zo geweest). Technisch is het wel mogelijk, maar dan moet de data op een andere wijze worden opgeslagen en doorzocht. De AHN organisatie heeft ervoor gekozen dat niet zo op te slaan, maar gewoon de files as-is aan te bieden (dus in kaartbladformaat), en daarnaast als service. Bovendien is er de AHN viewer om de data laagdrempelig aan te bieden, zodat dat niet met specialistische GIS software hoeft.
Bedenk dat open data aanbieden niet “gratis” is voor de aanbieder, en dat er afwegingen worden gemaakt welk deel van het budget daarvoor wordt gebruikt.
Dank voor het antwoord op mijn tweede vraag. Een zeer begrijpelijke keuze.
Jammer voor mij. Het kunnen krijgen van kleinere kaarten was voor mij als hobbyist een stuk eenvoudiger geweest (in combinatie met Open Source Lastools), maar inderdaad kostbaarder voor AHN.
Hopelijk weet iemand het antwoord op vraag 1, dan is mijn “probleem” ook opgelost.
De coördinaten van de crop zijn in RD, mogelijk dat daar iets misgaat? West-Afrika klinkt erg als het nulpunt van WGS84.
Verder is knippen ook mogelijk met las2las
en ongelofelijk snel in combinatie met een LAX
spatiële index. Deze is zelf te maken met lasindex
of te downloaden van geotiles.nl. Knippen gaat daarna met -inside min_x min_y max_x max_y
. Zonder LAX
kan het ook, maar dan met -keep_xy min_x min_y max_x max_y
. De eerste optie duurt maximaal een minuut, de tweede iets langer. Bij het gebruik van las2las
blijven alle attributen bewaard. Ook is het mogelijk zo verschillende tegels aan elkaar te plakken (-merged
) waar kaartbladen elkaar raken.
De GPS tijd in AHN3 is niet helemaal triviaal. Zie daarvoor ook de volgende berichten: AHN3 datum-tijd uit GPS tijd converteren - AHN - Geoforum en AHN3 verschillende GPS Time types - AHN - Geoforum . Dit is een bekend probleem ( Error in AHN3 LAZ files - #23 door Alkemade - AHN - Geoforum ).
En als het qua knippen allemaal niet wil, ik heb heel Nederland ook in tegels van ~1 km² liggen. Ze staan nog niet online, maar kan deze wel toesturen.
Dank voor het antwoord. Zaken worden voor mij nu een stuk duidelijker.
Ik vrees inderdaad dat ik in de tool waarin ik inlees WGS84 nodig is en dat ik GPS e.d. helemaal niet nodig heb. Ik zal dus een manier moeten vinden hoe ik de Lasdata vanuit en RD-Amersfoort format kan omrekenen naar een WGS84 - zone 32.
Weet jij toevallig of die mogelijkheden bestaan…
Voor coördinaattransformaties kun je terecht bij het Kadaster: https://zakelijk.kadaster.nl/transformatie-van-coordinaten. Let er in ieder geval op dat je software gebruikt die gebruik maakt van het handelsmerk RDNAPTRANS™
Dank voor de tip en ik heb meteen het programma geïnstalleerd. Merk wel dat ik nog niet eens de amateurstatus op dit gebied heb. Ik heb momenteel alleen een LAS-file als input en dat moet ook een LAS-file als output worden. Echter PC Trans 5.0 ondersteunt dit net niet (txt / xml)… Moet ik dan eerst andere tussenstappen maken… sorry, ben echt heel onervaren op LAS gebied
Kijk eens naar PDAL. Helaas niet altijd even ‘vriendelijk’ voor de beginner, maar waarschijnlijk wel wat je zoekt. Met de laatste RDNAP zou het mogelijk moeten zijn de transformatie 100% correct uit te voeren binnen PDAL.
“WGS84 - zone 32” gaat waarschijnlijk om EPSG:32632 (WGS 84 / UTM zone 32N)? Belangrijk is even welke referentie voor de hoogte gebruikt (gaat worden).
Vandaag heb ik de pre-relase van mijn R package ‘rAHNextract’ uitgebracht. Hier kun je zelf je eigen RD coördinaten of geometrie invoeren om vervolgens alleen van de gebied de AHN data of point clouds te krijgen in .laz formaat. Zie hiervoor de documentatie van mijn package
Je hebt voor deze oplossing wel R nodig.
Beste allen, Dank voor jullie hulp…
Ik heb het voor elkaar gekregen !