Inleiding
Tot voor kort zijn de topografische kaarten van de BRT en BGT enkel beschikbaar via de traditionele viewservices zoals TMS en WMTS. Deze viewservices hebben als nadeel dat je weinig of geen opties hebt om de kaarten zelf te stylen. Om die reden is er de afgelopen periode hard gewerkt aan het beschikbaar stellen Vector Tiles voor de BRT en BGT.
Vector Tiles
Bij Vector Tiles worden in tegenstelling tot de traditionele viewservices geen PNG of JPEG kaarten maar vectorbestanden teruggeven. Vector bestanden zijn klein en bevatten (vector) informatie die gebruikt wordt om aan een kaart een (eigen) stijl mee te kunnen geven. Het is ook mogelijk om objecten zoals wegen of gebouwen wel of niet te tonen op de kaart en er is geen restrictie voor wat betreft zoomniveaus.
De Vector Tiles worden nog niet dagelijks bijgewerkt en als bĂšta beschikbaar gesteld. Deze bĂšta bevat op de zoomniveauâs 16 en 17 overigens uitsluitend de BGT van de steden Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn en Utrecht. Er zijn dus nog enkele zaken die niet uitontwikkeld zijn. We ontvangen graag uw feedback.
Demo Viewer, feedback en vragen
Om iedereen een beeld te geven van de mogelijkheden van Vector Tiles is er een Demo Viewer ingericht. Zijn er vragen of wensen? Wij horen het graag via deze categorie via het forum.
Voorbeeld verschillende visualisatie mogelijkheden Vector Tiles:
Opmerkingen over de demo viewer: die wordt over https geserveerd, maar probeert vector tiles te laden over plain http. Dat gaat niet, in ieder geval niet in chrome/firefox/safari. Je krijgt geen kaart te zien. De demo viewer openen via plain http geeft wel een kaart. Betere oplossing is om de tiles via https in te laden voor de demo viewer.
In Chrome krijg ik inderdaad in de opgegeven link geen kaart te zien. Je moet er dan maar net opkomen om https: te vervangen door http:âŠ
Op zoomniveau BGT zit ik blijkbaar ergens aan de rand van een tegeltje. Als ik scroll wordt niet het ernaast liggende tegeltje ingeladen, de kaart wordt en blijft dan wit.
Hoi, Mooi gedaan, Dank. Ik ben (nog) geen Vector Tiles kenner.
Maar ik dacht even de âVector Tiles Readerâ plugin van Martin Boos in QGIS 2.18 te testen (http://plugins.qgis.org/plugins/vector_tiles_reader/).
@ingmapping: voor de rotatie van de huisnummerlabels wordt de positie en rotatiehoek uit de BGT gebruikt. DIe is met name geschikt voor noordgerichte 2d weergave, maar minder geschikt voor weergave in 3d.
Met een truukje zou dit eventueel aangepast kunnen worden. Je ziet dat straatnamen (op zoomniveau 14/15) wel roteren als je de kaart draait. De labels volgen de weg. A.d.h.v. het labelpunt en de hoek in de BGT zouden er een kort lijntje kunnen worden berekend en in de data opgenomen kunnen worden waarlangs het huisnummerlabel getekend wordt. Wanneer een label op de kop dreigt te raken, zou hij automatisch weer rechtop getekend moeten worden.
Een alternatief is om voor de vectortiles helemaal geen gebruik te maken van de hoek.
@fsteggink Ha Frank, bedankt voor je interessante en leerzame reactie. Ik heb inderdaad eerder gehoord dat dit mogelijk is door middel van lijnen. Het lijkt mij iets om te overwegen of in ieder geval bij stil te staan. Waar dynamic labeling aantrekkelijk kan zijn, is er wellicht ook wat finetuning nodig m.b.t. labeling en vector tiles. Zie bijvoorbeeld de vele straatnamen die herhaald worden bij de TopoRD in vector tiles (aangeboden door ESRI NL).
@rduivenvoorde het is opgelost! De tegels zijn nu in de QGIS plugin te gebruiken.
Ik merkte wel dat je eerst het âRecente Projectenâ scherm moet weghalen. Dus eerst wat data toevoegen en de viewer op Nederland centreren.
Ha @simeon. We gebruiken nu PostGIS naar ogr2ogr naar GeoJSON naar tippecanoe om de tegels te genereren. Deze worden gewoon als bestanden geserveerd door een Web server zonder een service ertussen: lekker snel
Beste @Vledder, omdat dit nog een beta is, zijn op zoomniveau 16 en 17 (BGT) alleen Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Apeldoorn beschikbaar. Dit i.v.m. de omvang van de data. Het valt me nu op dat dit niet gecommuniceerd is. (@Rob, is het mogelij om het nieuwsbericht aan te passen?)
@fsteggink We hebben volgende stukje tekst toegevoegd " Deze bĂšta bevat op de zoomniveauâs 16 en 17 overigens uitsluitend de BGT van de steden Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn en Utrecht."
Allereerst leuk om mee werken, maar toch een aantal bevindingen/vragen:
straatnamen worden vanaf zoomniveau 14 niet meer weergegeven?;
layer Infra roads worden niet meer weergegeven na zoomniveau 15 (jammer want voor een simpele weergave van wegen is dat meer dan genoeg i.p.v. âterrainâ;
hoe kun je onderscheid maken in kleurweergave âopenâ voor bijvoorbeeld strand en âopenâ in stadsgebieden (beide krijgen nu dezelfde kleur)?
kunnen er in de glyphs ook andere fonts worden opgenomen (zoals âOpen sansâ) of moet ik daarvoor zelf een glyph source aanmaken?
Ik ben benieuwd naar de vervolgontwikkelingen.
Uiteraard wil ik de JSON wel delen. Stuur maar een PM.