BGT via QGIS naar DXF

Zeker is hier vraag naar! Bij ons met name voor het ophalen van ondergronden.

Als je programmeren leuk vindt dan kan ik me best voorstellen dat je iets wilt doen in de open source. Hoewel een project als PDOK/NGR/Kadaster converter vermoedelijk niet het meest geschikt is.

Er gaat heel veel tijd zitten in ontwikkelen, je moet snel inspringen op wijzigingen (nieuwe BGT versie? JSON ipv GML? Nieuwe KLIC leveringen? Nieuwe versie van AutoCAD/BricsCAD/QGIS?) en met meerdere mensen samenwerken is daarnaast niet automatisch een vermenigvuldiging van ontwikkelsnelheid.

Veel open source projecten hebben alleen kans van slagen als een programmeur zeeën van tijd heeft (en welke goede programmeur heeft nou geen baan :wink: ) of als er een verdienmodel achter staat, zoals bijvoorbeeld RedHat of WordPress en WooCommerce.

Daarnaast is het voor een gebruiker ook niet slim om te vertrouwen op een hobby projectje waarvan je niet weet of het blijft werken, of het tijdig inspringt op veranderingen en of de programmeurs zich wel voldoende verdiept hebben in de honderden documenten, websites, objectenboeken, schema’s en georganiseerde bijeenkomsten. Voor die paar euro dat een licentie kost… je drinkt wsch op jaarbasis al meer aan koffie :stuck_out_tongue:

1 like

Het is niet al te moeilijk om de QGIS BGT-plugin uit te breiden met een dxf export.

Op termijn wil ik dat best wel inbouwen, maar het zou dan wel fijn zijn als me uitgelegd wordt hoe de dxf in elkaar moet zitten. Een rechtstreekse QGIS export naar dxf zal wel niet voldoende zijn?

Het zou ook handig zijn als de lagen waarna hij exporteert conform de NLCS zijn (zeker voor de civiele techniek).

Kan iemand me dan uitleggen hoe het exporteren conform NLCS in zijn werk gaat?

Marco, NLCS is in feite niet meer dan een ‘opmaak’ standaard voor 2D CAD tekeningen voor de discipline buitenruimte. Het beschrijft het uiterlijk en de namen van layers van DWG. De conversie tussen DWG/DXF en SHP/GML is van CAD naar GIS en vice versa. Ik gebruik een opensource tool die dit goed kan, vanuit perspectief Autocad gebruiker. Onderstaand de beschrijving gekopieerd.

===
Import online maps (Google, OSM and more) + KML + SHP + Google Translate

•Imports online maps into your drawing (raster tiles and vector data are placed and scaled to match your coordinate system)
•Export/import to/from Google Earth KML files
•Export/import to/from ESRI SHP files

there are some video guides made by the users:
- YouTube and https://youtu.be/FNHDAe-b8_I by lamarn
- YouTube by FELIX in Portuguese

and a text guide
How to Import Different Maps into AutoCAD (Insert Google Maps in AutoCAD!) by Zlatislav Atanasov

thank you guys!

More coordinate systems needed? Give me its’ EPSG codes (http://spatialreference.org/) and, if possible, send me coordinates of any object that is clearly visible on google satellite images (building, pole, fence…). if it’d be a dwg file, save it please in acad2000 version.

Sorry, can’t post the source code (some portions are copyrighted) :frowning:

If anyone wants to translate the program to his native language or sees mistakes in existing translation, send me a private message. Currently supports Ukrainian, English, Portuguese, Dutch, Vietnamese.

Hallo M De Bakker,
Ik ben zeer geinteresseerd in het script, zou ik deze mogen ontvangen?

Bij voorbaat Dank :slight_smile:

Beste M_de_Bakker,
Wij zijn ook geinteresseerd in de het dotnet-script. Kunnen we het via mail ontvangen?
Met vriendelijke groet,
Martien.

Het is al even geleden maar ook ik zou de dll graag ontvangen.

Beste Marco,
Ik heb zojuist jouw plugin geprobeerd, maar krijg de foutmelding: ‘2019-10-17T12:29:43 CRITICAL Error : Geen bestand geselecteerd om de import in op te slaan’

Doe ik iets verkeerd? Hoe kan ik een bestand selecteren om in op te slaan?

Gebruik het rood omcirkelde knopje
image

Sorry, het lukt nog niet. Nu krijg ik ‘2019-10-17T14:15:41 CRITICAL Error : Toevoegen BGT data aan project mislukt. Bekijk het berichtenlog voor meer informatie.’

En wat staat er on het berichten log?

2019-10-17T15:12:15 INFO Info : Download en import BGT data gestart …
2019-10-17T15:12:15 CRITICAL Error : Toevoegen BGT data aan project mislukt. Bekijk het berichtenlog voor meer informatie.
2019-10-17T15:15:47 INFO Info : Importeren BGT data voltooid.

Nu wel gelukt dus, Thanks!!

Kun je misschien ook met het volgende helpen? Ik zoek een manier op een lijn in te tekenen. Via de PDOK plugin de AHN hoogtegegevens op te halen en vervolgens van de punten op de lijn het corresponderende Z coordinaat uit het AHN op te halen.
Tot slot exporteren naar een .csv of .dxf.

Het is fijn (belangrijk zelfs) als je aangeeft hoe je tot de oplossing bent gekomen. Een ander met hetzelfde probleem heeft er dan ook wat aan.

Verder is het beter om voor een nieuwe vraag een nieuw topic te starten, zodat andere mensen die eenzelfde vraag hebben dit ook kunnen vinden. De kans op een goed antwoord is ook groter.

De QGIS processing toolboox heeft de tool “Sample Raster Values”. Uit de help:

Sample raster values
This algorithm creates a new vector layer with the same attributes of the input layer and the raster values corresponding on the point location.
If the raster layer has more than one band, all the band values are sampled.

Ik zou deze ook graag willen ontvangen. Bvd!

3 berichten zijn gesplitst naar een nieuw topic: BGT import plug-in error